Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Γραφείο Τύπου  |  Γραφείο Τύπου Υπουργού

Γραφείο Τύπου

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Greece - Cyprus Business Summit

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στο 1ο Greece – Cyprus Business Summit, το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας, σε θεσμικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Οι δεσμοί Κύπρου και Ελλάδας είναι δυνατοί, διαχρονικοί και αδιαμφισβήτητοι. Δεσμοί ιστορικοί, εθνικοί, πολιτιστικοί, αλλά και οικονομικοί. Το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας χρονολογείται στην αρχαιότητα, στα 2,000 περίπου χρόνια π.Χ. Εξωστρεφείς, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα από την εποχή του χαλκού. Εξωστρεφείς και στη σύγχρονη εποχή, ως δύο Κράτη Μέλη της Ε.Ε, που αντιμετωπίζουν κοινές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες συνεργασίας.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι ΚΑΙ τα εθνικά θέματα, και κυρίως τα θέματα ασφάλειας, είναι απόλυτα συνυφασμένα με την οικονομία και τα ενεργειακά θέματα. Και είναι για αυτό το λόγο που η στενή συνεργασία των δύο χωρών στην εποχή της γεωπολιτικής αστάθειας που ζούμε σήμερα δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας αλλά επιτακτική.

Φίλες και φίλοι,

Ευελπιστούσαμε ότι ο φετινός χρόνος θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια κρίσης λόγω της πανδημίας. Μιας κρίσης πρωτόγνωρης, που δεν οφειλόταν σε δομικές αδυναμίες της οικονομίας αλλά που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία αναγκαστήκαμε να απαγορεύσουμε δια νόμου τη λειτουργία της αγοράς, για παρατεταμένο διάστημα, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Μιας κρίσης την οποία για να ανταπεξέλθουμε χρησιμοποιήσαμε πολλά εργαλεία και τεράστια αποθέματα των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Την διαχειριστήκαμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, προστατεύοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων, αποτρέποντας την απώλεια θέσεων εργασίας, δίνοντας την κατάλληλη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, διανοίγοντας έτσι μια πολύ θετική προοπτική για την μετά πανδημία εποχή.

Δυστυχώς μια νέα κρίση διαδέχτηκε την κρίση της πανδημίας πριν αυτή καλά περάσει. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, και οι ενεργειακές εξελίξεις σηματοδοτούν κατά την άποψη μου μια ανεπίστρεπτη νέα οικονομική εποχή στην οικονομική ιστορία της Ευρώπης αλλά και παγκόσμια.

Μια νέα εποχή που θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Πρώτο: Αν όχι το τέλος της παγκοσμιοποίησης, τουλάχιστο, για πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία αρχίζει η μερική αντιστροφή της. Οι πολιτικές θα αποσκοπούν περισσότερο στη συγκέντρωση της παραγωγής πιο κοντά στην κατανάλωση προς αποφυγή ασύμμετρων εξωγενών κρίσεων λόγω είτε γεωπολιτικών, είτε άλλων λόγων όπως οι υγειονομικές κρίσεις. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση χαράσσει το δικό της οδικό χάρτη για περισσότερη αυτονομία.
  • Δεύτερο: Τη σημαντικά πιο ψηλή τιμή της ενέργειας, η οποία στο μεσοπρόθεσμο θα πλήξει τη γενικότερη ευμάρεια, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι η ευμάρεια των τελευταίων δεκαετιών στην Ε.Ε κτίστηκε πάνω στη σχετικά φθηνή τιμή της ενέργειας. Αυτό αντιστρέφεται τόσο λόγω της πράσινης μετάβασης όσο και γεωπολιτικών καταστάσεων.
  • Τρίτο: Την ενδεχόμενη απώλεια ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, τουλάχιστο τα επόμενα χρόνια, λόγω του ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση δεν θα ακολουθούνται με τόσο ζήλο και με τόσο κόστος με τον ίδιο τρόπο από περιοχές όπως η Ασία, η Ρωσία, ακόμη και ενδεχομένως οι ΗΠΑ.
  • Τέταρτο: Αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια για την επίτευξη των εξαιρετικά υψηλών στόχων που βρίσκονται τώρα υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο και του πακέτου «Fit for 55», αλλά και από τις ανάγκες που θα προκύπτουν ως αντισταθμιστικά μέτρα προς αποφυγήν της ενεργειακής φτώχειας και των πληθωριστικών ανισοτήτων. Για παράδειγμα, τα έκτακτα μέτρα που έχουμε λάβει μετά την πανδημία για άμβλυνση των συνεπειών του πληθωρισμού, προσεγγίζουν ήδη το 1% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που οι πληθωριστικές τάσεις δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, με κίνδυνο δημιουργίας περαιτέρω εισοδηματικών ανισοτήτων με προεκτάσεις στην αγορά εργασίας και στην ανάπτυξη. Σε μια εποχή, που οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις εντείνουν την ανάγκη θωράκισης των δημόσιων οικονομικών, έτσι ώστε την ώρα ανάγκης, να υπάρχουν αποθέματα για αντιμετώπιση επιπτώσεων, κάτι που έγινε και την ώρα της πανδημίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η οικονομική διαχείριση χρειάζεται τόλμη, ρεαλισμό και ορθή αντίληψη των προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τις ενδεικνυόμενες πολιτικές.

Η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας αποτελούν μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης. Αδήριτη ανάγκη, αποτελεί ακόμη, η περεταίρω διαφοροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης μέσω πολύ συγκεκριμένων πολιτικών, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Και είναι εδώ που Κύπρος και Ελλάδα, παρά τις ιδιομορφίες της κάθε οικονομίας, έχουμε την ίδια κατεύθυνση.

Έχουμε αποδείξει και οι δύο χώρες ότι με τις ορθές πολιτικές μπορούμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις.

Συμφωνούμε στην

-       Όσο το δυνατό περισσότερη Ανάπτυξη.

-       Όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης Κύπρου και Ελλάδας και αξιοποίηση της συγχρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, που αμφότερες έλαβαν τα εύσημα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ποιότητα των προγραμμάτων τους.

-       Όσο το δυνατό περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις μέσω ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κινήτρων.

-       Ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των δημόσιων πόρων.

-       Μεταρρυθμίσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ως Κύπρος αναπτύξαμε τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ενός νέου, σύγχρονου οικονομικού μοντέλου, προσανατολισμένου στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας, αλλά και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πέραν των 200 μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων, με σκοπό τη διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων στους οποίους θα επικεντρωθεί η μεταρρυθμιστική και επενδυτική πολιτική της χώρας μας για τα επόμενα 15 χρόνια.

Φίλες και φίλοι,

Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι. Οι Προκλήσεις, είναι ως επί το πλείστον κοινές για τις δύο χώρες.

Η χρηματοδότηση που λάβαμε από την Ευρώπη είναι τεράστιας σημασίας και θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως. Οι δύο χώρες, Κύπρος και Ελλάδα έλαβαν τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ποιότητα των Προγραμμάτων που εμπεριέχονται στα ταμεία ανάκαμψης.

Τυχόν χαμηλή απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων είτε για πολιτικούς λόγους είτε για λόγους διοικητικής ανεπάρκειας θα ήταν εγκληματική έναντι στις χώρες μας και έναντι των επόμενων γενεών. Θα τα καταφέρουμε.

Είναι επίσης μια ευκαιρία για να προωθήσουμε και έργα περιφερειακής σημασίας στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνίων προς όφελος και των δύο χωρών.

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί η περιφερειακή συνεργασία μέσω του νέου υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος East Med Corridor για τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, το οποίο θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και θα καταλήγει στην Ιταλία. Ένα έργο αξίας 700 εκ. Ευρώ περίπου που δημιουργεί για πρώτη φορά μια νέα τηλεπικοινωνιακή οδό στην ανατολική περιοχή της Ευρώπης, με τεράστιες επιχειρηματικές προοπτικές και στίγμα σταθερότητας στο οποίο θα συμμετέχουν εταιρίες τηλεπικοινωνιών από Ελλάδα και Κύπρο με μερίδιο 40% περίπου.

Είναι επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση που στο εθνικό μας Σχέδιο περιλήφθηκε το έργο “Euro Asia Interconnector”, έργο κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη). Ένα έργο του οποίου η ανάγκη είναι επίσης συνυφασμένη με τις προκλήσεις των καιρών και με την ενεργειακή συνδεσιμότητα.

Τα σχέδια και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες υπάρχουν και είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε καταλλήλως τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, δημόσιων οργανισμών, αλλά και ιδιαίτερα μεταξύ των επιχειρήσεων και του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως προανέφερα, η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ χωρών με κοινούς δεσμούς και στόχους, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή της αβεβαιότητας και γεωπολιτικής αστάθειας που ζούμε. Περεταίρω συνεργασία σε έργα κοινού ενδιαφέροντος και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι επιτακτική και για τις δύο χώρες.

Στο χέρι μας είναι να αδράξουμε όλες τις ευκαιρίες για τον κοινό μας στόχο, αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους διοργανωτές για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία διοργάνωσης του σημερινού συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να τροφοδοτήσει όλους, με πολύτιμες πληροφορίες και να οδηγήσει σε γόνιμες συζητήσεις.

Ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα