Η Διευθυνση αποτελείται από τρεις Μονάδες
Επικεφαλής Διονύσης Διονυσίου, Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός
Επικεφαλής Αλίκη Σέργη, Ανώτερη Λειτουργός Προγραμματισμού
Επικεφαλής Νάγια Συμεωνίδου, Ανώτερη Λειτουργός Φόρου Προστιθέμενης Αξίας
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ:
(α) Συστηματική παρακολούθηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας και ανάλυση των προοπτικών της.
(β) Παρακολούθηση της μακροοικονομικής κατάστασης και επεξεργασία εισηγήσεων για διασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας.
(γ) Διαμόρφωση/επικαιροποίηση δημοσιονομικής πολιτικής.
(δ) Επεξεργασία εισηγήσεων για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
(ε) Μελέτες Οικονομικού Αντικτύπου.
(στ) Επεξεργασία θεμάτων που αφορούν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του.
(ζ) Ενημέρωση ξένων οργανισμών (π.χ. της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης), για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και ανάλυση των προοπτικών της.
(η) Πολιτική μισθών.
(α) Υποστήριξη και συντονισμός της συμμετοχής του Υπουργού στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN).
(β) Συμμετοχή σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(γ) Συμμετοχή του Υπουργείου στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της ΕΕ (EFC).
(δ) Ετοιμασία Σχεδίου Δημοσιονομικού Προγράμματος.
(ε) Ετοιμασία Προγράμματος Σταθερότητας.
Στην Κύπρο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Νοέμβριο του 2020, εγκρίθηκε το νέο Εθνικό Σύστημα Διακυβέρνησης της Αναπτυξιακής Στρατηγικής σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η νέα δομή λειτουργεί υπό την καθοδήγηση εξαμελούς Υπουργικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει το Υπουργείο Οικονομικών. Η δομή συμπληρώνεται με την αντίστοιχη Επιτροπής Γενικών Διευθυντών και 13 Τεχνικές Επιτροπές οι οποίες εξετάζουν τις επιμέρους πρωτοβουλίες / θεματικές της ΠΣ σε τεχνικό επίπεδο.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων έχει τη αρμοδιότητα της γενικής παρακολούθησης των θεμάτων που άπτονται της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ιδιαίτερα της χρηματοδότησης της εφαρμογής των κλιματικών στόχων που τίθενται με το σχετικό Νομοθετικό Πακέτο Fir-for-55, ενώ συμμετέχει και σε ένα αριθμό Τεχνικών Επιτροπών.
Στο πιο πάνω πλαίσιο, η Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων προεδρεύει Ομάδας Εργασίας για την Πράσινη Οικονομία στη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και εκπροσωπεί το Υπουργείο Οικονομικών στην παγκόσμιο Συνασπισμό των Υπουργών Οικονομικών για την Κλιματική Δράση.
(α) Διμερείς Επενδυτικές Συμφωνίες ΕΕ με τρίτες χώρες.
(β) Διμερείς Επενδυτικές Συμφωνίες Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτες χώρες.
(γ) Στρατηγική Προσέλκυσης Εταιρειών και Ταλέντου.
Αρμόδια διεύθυνση για εκπροσώπηση του Υπουργείου Οικονομικών στις εθνικές και ευρωπαϊκές επιτροπές και ομάδες εργασίας για θέματα διμερών επενδυτικών συμφωνιών.
(α) Χρηματοδοτικά Εργαλεία
(β) Προώθηση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας
Αρμόδια διεύθυνση για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των κυπριακών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.
Πιο συγκεκριμένα, διαχειρίζεται την ανάπτυξη του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund) και το Κυπριακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (CYPEF), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Συμμετέχει επίσης στα αρμόδια όργανα διακυβέρνησης του Ταμείου InvestEU, το οποίο αποτελεί σημαντικό ευρωπαϊκό εργαλείο για υποστήριξη των βιώσιμων επενδύσεων, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, είναι αρμόδια για το έργο της δημιουργίας εθνικού οργανισμού αναπτύξεως, υπό την στέγη του οποίου θα συγκεντρωθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σήμερα βρίσκονται υπό την διαχείριση διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών με στόχο την υποστήριξη των κρατικών πολιτικών ανάπτυξης, μέσω της γεφύρωσης χρηματοδοτικών κενών και αντιμετώπισης ενδεχόμενων αποτυχιών της αγοράς.
Επιπλέον, προωθεί πολιτικές και έργα για ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) στην κυπριακή οικονομία.
(α) Μεταρρύθμιση Δικαστικής Υπηρεσίας
Η μεταρρύθμιση της Δικαστικής Υπηρεσίας με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητάς και μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση καθώς αξιολογείται ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Σημαντικές δράσεις/μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν περιλαμβάνουν τη σύσταση Εφετείου, Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, τη ψηφιοποίηση των δικαστηρίων με την υιοθέτηση του e-justice και του ηλεκτρονικού συστήματος τήρησης πρακτικών, την εισαγωγή νέων Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, το έργο εκκαθάρισης καθυστερημένων υποθέσεων «backlog» και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της Δικαστικής Υπηρεσίας.
Η επιτυχής υλοποίηση των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων θα έχει αντίκτυπο στη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο, κυρίως μέσω της μείωσης του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της οικονομίας και στην περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου καθιστώντας την ένα διεθνές επιχειρησιακό κέντρο.
Το Υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει στην προώθηση και παρακολούθηση της υλοποίησης των πιο πάνω έργων μέσω της συμμετοχής του στην Επιτροπής Μεταρρύθμισης που συστάθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Δράσεις της πιο πάνω μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
(β) Μεταρρύθμιση Νομικής Υπηρεσίας
Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας της Νομικής Υπηρεσίας, μέσω της ενίσχυσης της οργανικής της δομής, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της επιτροπής GRECO, της τεχνολογικής αναβάθμισης και ψηφιοποίησης της. Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα του έργου συμμετέχει ενεργά στον καταρτισμό και υλοποίηση του.
(γ) Εκσυγχρονισμός και Μεταρρύθμιση του περί Εταιρειών Νόμου
Στόχος της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση του επιχειρείν και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω του εκσυγχρονισμού του περί Εταιρειών Νόμου, λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στον τομέα του εταιρικού δικαίου. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού μίσθωσης νομικών υπηρεσιών περί τα μέσα Μαρτίου 2023. Το έργο έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για χρηματοδότηση.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου αντικατοπτρίζει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση πόρων ύψους €1,2 δις που θα διατεθούν στην Κύπρο για την περίοδο 2021-2026, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων συμμετέχει στον Σχεδιασμό του ΣΑΑ, σε συνεργασία με την αρμόδια συντονιστική αρχή (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης). Συντονίζει επίσης τις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής για τα Σχέδια Χορηγιών του ΣΑΑ, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του ΣΑΑ.
Επιπλέον, εποπτεύει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων των επιτελικών διευθύνσεων και τμημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνονται στο ΣΑΑ.
Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης της Μακροχρόνιας Πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (Όραμα 2035) η οποία θα στηρίζεται σε ένα Νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο για την κυπριακή οικονομία. Το Όραμα 2035 έχει καταρτιστεί από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) και περιέχει τις απαιτούμενες κατευθύνσεις για «να καταστεί η Κύπρος ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται» μέχρι το 2035. Για να επιτευχθεί αυτό, η Κύπρος πρέπει να μετατραπεί σε κράτος πρότυπο με μια ακμάζουσα, ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Όλες οι πτυχές της Στρατηγικής υποστηρίζουν την προώθηση της ψηφιοποίησης και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Βασική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου οικονομικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, με απώτερο στόχο την ευημερία των πολιτών της Κύπρου.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση του Νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου βάσει σχετική απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε το Μηχανισμό Διακυβέρνησης για την υλοποίηση, επικαιροποίηση και αναδιαμόρφωση του Οράματος 2035. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων έχει την κύρια εποπτεία της διαμόρφωσης ενός τελικού Σχεδίου Δράσεων για την υλοποίηση του Οράματος 2035, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, Υφυπουργεία, Τμήματα και άλλους ανεξάρτητους φορείς.
Η Μονάδα Φορολογικής Πολιτικής ασχολείται κυρίως με τη χάραξη της φορολογικής πολιτικής στη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων. Συνεργάζεται με το Τμήμα Φορολογίας και το Τμήμα Τελωνείων κυρίως για θέματα διοικητικού και διαχειριστικού ελέγχου, την από κοινού προώθηση νομοσχεδίων ή πολιτικών και συναφών εργασιών και την εξέταση αιτημάτων από οργανισμούς και πολίτες.
(α) Αιτήματα για διαγραφή φορολογικών οφειλών: εξέταση αιτημάτων διαγραφής οφειλόμενων φόρων και τελών ή τόκων και παραχώρηση κατά χάριν χορηγίας για εξόφληση οφειλόμενων φόρων.
(β) Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση.
(γ) Προώθηση φορολογικών μέτρων τα οποία απορρέουν είτε από την χάραξη εθνικής πολιτικής είτε απορρέουν από Ευρωπαϊκές οδηγίες.
(δ) Παρακολούθηση Ευρωπαϊκών οδηγιών .
(ε) Συντονισμός διαπραγματεύσεων ΣΑΔΦ, καθώς και διεκπεραίωση συμφωνιών.
(ζ) Συντονισμός και διεκπεραίωση άλλων φορολογικών συμφωνιών που ρυθμίζουν τις φορολογικές σχέσεις της Δημοκρατίας με τρίτες χώρες και οργανισμούς (π.χ. για ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς και για φορολογική διαφάνεια).
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Μαρία Μάτση, Οικονομικός Λειτουργός Α΄
Τηλ.: +35722601231
Φαξ: +35722602750
email: mmatsi@mof.gov.cy