Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Γραφείο Τύπου  |  Γραφείο Τύπου Υπουργού

Γραφείο Τύπου

Xαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στην επίσημη παρουσίαση του έργου 'Limassol Del Mar'

Limassol Del Mar Project

Κυρίες και κύριοι,

 Όταν πριν από τέσσερα χρόνια η οικονομική κρίση έφτανε στην κορύφωση της, πολλοί ήταν αυτοί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, που θεωρούσαν ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει.

Που θεωρούσαν ότι η εμπιστοσύνη είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα, ότι κανένας ξένος δεν θα ήθελε και κανένας Κύπριος δεν θα μπορούσε να επενδύσει ξανά. Ότι η Κύπρος θα ήταν καταδικασμένη στην οικονομική παρακμή. 

Και είναι πράγματι γεγονός ότι είχαμε οδηγηθεί πολύ κοντά στην κατάρρευση. Και ότι συμπολίτες μας πλήρωσαν βαρύ τίμημα, για τα λάθη και τις παραλήψεις του παρελθόντος.

 Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή επίσημη παρουσίαση ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού έργου ανάπτυξης αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει ξανά μια νέα προοπτική για την πατρίδα μας.

Και θέλω πριν από κάθε άλλο θερμά να συγχαρώ τον κ. Παντελή Λεπτό και τον κ. Μιχάλη Ζαβό και τους συνεργάτες τους, που έχουν καταφέρει, μέσα από τη συστηματική προσπάθεια, να προωθήσουν αυτό το έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Λεμεσό και όχι μόνο.

Δεν έχω κανένα δισταγμό να αναφέρω ότι είναι μέσα από τέτοιες επιχειρηματικές προσπάθειες αλλά και μέσα από τις προσπάθειες των εργαζομένων που έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από την δίνη της ύφεσης.  Ήταν οι αντοχές των παραγωγικών μας τομέων που μας κράτησαν όρθιους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Προωθήσαμε αλλαγές στον τραπεζικό τομέα, στην κοινωνική πολιτική, στην διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, στη φορολογική διοίκηση. Καταργήσαμε δημόσιους οργανισμούς που είχαν εξαντλήσει τον ρόλο και την αποστολή τους.  Ολοκληρώσαμε έγκαιρα και με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης και ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Και βεβαίως, αφήσαμε πίσω τις πολιτικές των ελλειμμάτων και  λειτουργούμε, από το 2014, με ισοσκελισμένο ουσιαστικά προϋπολογισμό. Δηλαδή ως κράτος δαπανούμε αυτά που εισπράττουμε αλλά τίποτα περισσότερα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτά τα πλαίσια θα παραμείνουμε προσηλωμένοι. Γιατί ήταν αυτή η πολιτική της κοινής λογικής που κατέστησε εφικτές σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα, όπως η κατάργηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας, η μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50%, η φορολογική έκπτωση για νέα κεφάλαια και ασφαλώς η κατάργηση της έκτακτης φορολογίας επί των μισθών.

Σημαντικές ήταν και οι πολιτικές παραχώρησης πολεοδομικών κινήτρων και προσέλκυσης ξένων επενδυτών και προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Και είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε πλέον ότι η οικονομία μας ανακάμπτει με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, ότι επενδύσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται, ότι θέσεις εργασίας άρχισαν να δημιουργούνται και η ανεργία να μειώνεται. Αλλά θεωρώ πως είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία. Και πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη λαθών  του παρελθόντος που τόσο πολύ μας κόστισαν. Τόσο εκ μέρους του δημόσιου τομέα, όσο και εκ μέρους του τραπεζικού και ιδιωτικού τομέα.

Πρέπει οι επιχειρηματικές κινήσεις να συνδυάζουν την φιλοδοξία με την βιωσιμότητα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός να είναι λογικός και μετρημένος, η αχρείαστη γραφειοκρατία να είναι συνεχώς στο στόχαστρο και η χρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών να προσφέρεται με όρους ανταγωνιστικούς αλλά εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε το περιβάλλον σταθερότητας και εμπιστοσύνης που καθιστά εφικτή την πραγματοποίηση επενδύσεων και έργων ανάπτυξης όπως το σημερινό. Το Limassol Del Mar είναι μια εξόχως ιδιωτική πρωτοβουλία, εκ μέρους δύο γνωστών επιχειρηματικών ομίλων του τόπου μας τους οποίους και πάλι συγχαίρω, γιατί σήμερα επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος διαθέτει προοπτική, διαθέτει αστείρευτη αναπτυξιακή δυναμική.

Να συγχαρώ επίσης τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς του έργου και όλους όσους ξεκίνησαν ήδη δουλειά για να το καταστήσουν πραγματικότητα.

Καλή επιτυχία και καλές δουλειές εύχομαι.

 

 

Σχετικά Άρθρα