Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού στην τελετή παρουσίασης των Ετήσιων Αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το έτος 2023

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού

στην τελετή παρουσίασης των Ετήσιων Αποτελεσμάτων της

Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το έτος 2023

 

 

Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024 και ώρα 11:00 π.μ.

Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσεως Υπουργείου Οικονομικών

 

Φίλε και παλιέ συνεργάτη, Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Κυριάκο,

 

Mrs Pilar Solano, EIB Director, Head of the Central and South Eastern Europe Department,

 

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

 

Σας καλωσορίζω όλους, στο Υπουργείο Οικονομικών. Η παρουσία στη σημερινή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τόσων υψηλόβαθμων στελεχών της Δημόσιας Υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων και γενικά οργανισμών και θεσμών της οικονομικής ζωής του τόπου, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το έτος 2023 και τις δράσεις της στην Κύπρο κατά το εν λόγω έτος, είναι μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη της εκτίμησης του ρόλου και του έργου της Τράπεζας.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολυδιάστατος στα πλαίσια του οποίου, διαχρονικά στηρίζει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και βέβαια την κυπριακή οικονομία, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προϊόντων με ευνοϊκούς όρους, με σκοπό την κινητοποίηση επενδύσεων σε διάφορους τομείς προτεραιότητας.

 

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το έτος 2023, οι υπογραφές νέων δανείων αγγίζουν τα €88 δις, για περισσότερα από 900 έργα υψηλού αντικτύπου σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα της πολιτικής της ΕΕ. Η χρηματοδότηση αυτή, αναμένεται να κινητοποιήσει περίπου €320 δις επενδύσεις, να φτάσει σε 400.000 εταιρείες και να στηρίξει 5,4 εκ. θέσεις εργασίας. Αυτά τα νούμερα, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά και αποδεικνύουν έμπρακτα πως ο Όμιλος ΕΤΕπ εκπλήρωσε και υπερέβη τους στόχους του σε μια σειρά βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ.

 

Σημαντικότατη ήταν και η παρουσία της ΕΤΕπ στην Κύπρο κατά το έτος 2023. Συγκεκριμένα, υπογράφτηκαν συμφωνίες δανείων συνολικής αξίας €230 εκ. για χρηματοδότηση  έργων ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή οικονομία όπως:

  • το πολυτομεακό δάνειο ύψους €130 εκ. για τη στήριξη του προγράμματος ΘΑλΕΙΑ
  • και δάνεια ύψους €100 εκ. για την υλοποίηση αποχετευτικών έργων που εμπίπτουν στο πρόγραμμα εφαρμογής ευρωπαϊκής Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά και από πλευράς εκταμιεύσεων, αφού πραγματοποιήθηκαν εκταμιεύσεις ύψους €221.5 εκ. για την υλοποίηση σημαντικών έργων όπως:

  • η επέκταση του Ινστιτούτου Νευρολογίας,
  • η ανέγερση του Ιδιόκτητου Τερματικού Αποθήκευσης Υγρών Καυσίμων του ΚΟΔΑΠ,
  • και η κατασκευή της μονάδας 6 του κέντρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Βασιλικού.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η εκταμίευση ύψους €45 εκ. από το δάνειο της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση των έργων των Δήμων καθώς και το γεγονός ότι εντός του 2023 επωφελήθηκαν 7 δήμοι με συνολικό ποσό €9 εκ..

Στη σημερινή συγκυρία των σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων και των πολλαπλών προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, είναι καίριας σημασίας η εφαρμογή πολιτικής ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ένωσης. Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως και σε παλαιότερες κρίσεις, αρωγός της ΕΕ και ειδικά μικρότερων χωρών όπως και η Κύπρος, είμαστε σίγουροι πως θα είναι ο Όμιλος ΕΤΕπ, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ με τη χρηματοδότηση έργων στρατηγικής σημασίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

 

Η κοινή φωνή των κρατών μελών της ΕΕ για τη στήριξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΤΕπ για το μέλλον της Ευρώπης ήταν δυνατή και ξεκάθαρη στο πλαίσιο του άτυπου ECOFIN που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου την περασμένη βδομάδα, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών στήριξαν το όραμα της νέας Πρόεδρου της ΕΤΕπ.

Είχα την ευκαιρία για μια προσωπική συνομιλία με τη φίλη και πρώην συνάδελφο Υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, σήμερα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και συμφωνήσαμε ότι τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφτεί την Κύπρο και θα είναι ευτυχής συγκυρία μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητήσουμε, να ανακοινώσουμε και τη δημιουργία Γραφείου της Τράπεζας στην Κύπρο. Ως Κύπρος δηλώσαμε ότι στηρίζουμε πλήρως το όραμα της νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Η μεγάλη εμπειρία της Nadias Calvino τόσο στην πολιτική και τα ευρωπαϊκά θέματα όσο και στα θέματα οικονομίας, διασφαλίζουν ότι ο ρόλος της Τράπεζας θα συνεχίσει και θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, μπροστά στις άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις.

 

Είμαι βέβαιος ότι η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Κύπρο, υπό την προεδρία της κας Nadia Calviño, καθώς και η έμπειρη παρουσία του κ. Κυριάκου Κακουρή ως Αντιπροέδρου θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο, με χορηγήσεις δανείων σε τομείς προτεραιότητας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω τα συγχαρητήρια μου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα καλά αποτελέσματα και τις ευχές μου για συνέχιση με επιτυχία την παραγωγική και αποτελεσματική αυτή πορεία.

Related Articles