Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δήλωση Υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού, για την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή σε είδη πρώτης ανάγκης

Αναφορικά με δημοσιεύματα που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας τα οποία δεν αποδίδουν την πραγματικότητα σε σχέση με τα αποτελέσματα της επιβολής μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε αριθμό βασικών προϊόντων, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η μείωση του ΦΠΑ απέφερε απτά και σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, είτε μέσω μείωσης της τιμής των προϊόντων, είτε μέσω διατήρησης της.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε οριακή αύξηση στις τιμές προϊόντων, αυτό οφείλεται κυρίως σε άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είτε γενικότερα σε αυξημένα κόστη παραγωγής και εισαγωγής. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενεργούσε προληπτικά ώστε να ενταχθούν στον κατάλογο με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ενδεικτικά, και με βάση στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, το μέσο όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, ανέρχεται περίπου στα 7,50 ευρώ σε αγορές προϊόντων αξίας 95 ευρώ, ή 8%.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το μέτρο επιβολής μηδενικού ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφάρμοσε αυτή η Κυβέρνηση, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, των επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας.

Εκεί και όπου επιβάλλεται, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μας μέσα από ορθολογικές πολιτικές, που ταυτόχρονα δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά μας.

 

Related Articles