Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δήλωση Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τον Ρυθμό Ανάπτυξης -14.2.2017

Έχει προ ολίγου ανακοινωθεί η προκαταρτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Ρυθμό Ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο οποίος υπολογίζεται στο 2,8%, ενώ το ίδιο ποσοστό – 2,8% - αποτελεί και την εκτίμηση για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2016. Πρόκειται για επιβεβαίωση και των όσων ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταγράφεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, θετική συνεισφορά από όλους ουσιαστικά τους παραγωγικούς τομείς, μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση, από το 14,9% που ήταν στο τέλος του 2015 στο 13,3%, και αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων στην οικονομία κατά 2,7%.

 Όπως επίσης έχει ανακοινωθεί, το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2016 παραμένει ισοσκελισμένο, κατ’ ακρίβειαν με ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης των 9,1 εκ. ή ποσοστό 0,1% του ΑΕΠ. Και αυτό μετά τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν αποδοθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η απώλεια εσόδων καλύφθηκε και με το παραπάνω από την αύξηση των εσόδων λόγω της γενικότερης βελτίωσης στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, οι εισπράξεις από τον Φ.Π.Α. ήταν αυξημένες κατά 7% και οι συνεισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις κατά 4,7%, χωρίς ασφαλώς να έχουν αυξηθεί οι συντελεστές.

Οι εκτιμήσεις για το 2017 κινούνται στα ίδια επίπεδα και αυτό επιβεβαιώνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο. Η οικονομία μας ανακάμπτει, καλύπτουμε το χαμένο έδαφος και πρέπει, συνεπώς, να παραμείνουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στην προσπάθεια. Και πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν στηρίζεται πρόσκαιρα και πλασματικά από αλόγιστες δημόσιες δαπάνες και ελλειμματικό προϋπολογισμό, ούτε βεβαίως από υπερβολικό και μη βιώσιμο τραπεζικό δανεισμό, όπως γινόταν δυστυχώς στο παρελθόν. Πρόκειται για πραγματική αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η συνέχιση της προσπάθειας για μεταρρύθμιση και ανάπτυξη.

Θεωρώ σημαντική τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για αποδέσμευση κονδυλίων για την αναζήτηση επενδυτών, για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος και την απόδοση της διαχείρισης του Κρατικού Λαχείου σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά και των κονδυλίων για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου μέσα από την πραγματοποίηση εξειδικευμένης μελέτης. Χάθηκε κάποιος χρόνος αλλά θα προσπαθήσουμε να τον καλύψουμε.

Εκφράζω ξανά την ικανοποίηση μου για την απόφαση της Βουλής. Αναμένω ότι ανάλογη θα είναι και η απόφαση για το Λιμάνι της Λάρνακας.

Τη σημασία της έχει και η πρόταση που είναι ήδη ενώπιον της Βουλής για την επ’ αόριστον επέκταση της παγοποίησης των προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία, σε αντίθεση με τις προαγωγές, που δεν αυξάνουν την απασχόληση και μπορούν να εξαιρεθούν. Ενώ, εξόχως διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρο είναι ασφαλώς και αυτό της δημιουργίας Υφυπουργείων.

Κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τις διαφωνίες μας και να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε και να στηρίζουμε τέτοιες αποφάσεις για την περαιτέρω εξυγίανση και μεταρρύθμιση της οικονομίας μας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κακός μας εαυτός. Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε σταθερή αυτή την πορεία, να διαχειριστούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που έχουμε εξασφαλίσει, να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος και αν αυτό πράξουμε, είμαι πεπεισμένος πως η πορεία της ανάκαμψης θα συνεχιστεί.

14 Φεβρουαρίου 2017

Related Articles