Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της Τρόικα για την πορεία εφαρµογής του Μνηµονίου

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονοµικών, µε την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της Τρόικα για την πορεία εφαρµογής του Μνηµονίου από την Κύπρο, ο Υπουργός Οικονοµικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε τα εξής:

 «Έχουν ολοκληρωθεί πριν από λίγο οι διεργασίες µε τα κλιµάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και είµαστε πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επίσηµης αξιολόγησης, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηµατοδότησης της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, αλλά, όπως αναµένεται, και την ενεργοποίηση και για την Κύπρο των εργαλείων ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απαιτηθούν κάποιες ακόµη µέρες για συνεργασία σε τεχνοκρατικό και µόνο επίπεδο, εξ αποστάσεως, για να ολοκληρωθεί η εικόνα ουσιαστικά σε σχέση µε το πλαίσιο αφερεγγυότητας και εκποιήσεων. Από τη στιγµή που δεν έχει επίσηµα και τελειωτικά ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν είµαι σε θέση να σας πληροφορήσω για τις λεπτοµέρειες, τα προαπαιτούµενα και τα επόµενα βήµατα. Αυτά θα ανακοινωθούν όπως πάντα και µε πλήρη λεπτοµέρεια µέσα στις επόµενες λίγες µέρες. Μπορώ, όµως, να σας πω πως έχει επιβεβαιωθεί η πολύ σηµαντική πρόοδος σε σχέση µε την πορεία διόρθωσης της οικονοµίας µας.

Κυρίαρχος στόχος για τη φετινή χρονιά παραµένει η έξοδος από τον κύκλο της ύφεσης, αλλά και η οριστική και διατηρήσιµη αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας µας, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του Προγράµµατος µέσα στους επόµενους δέκα περίπου µήνες. Οι στόχοι αυτοί είναι απόλυτα εφικτοί και υπηρετούνται µέσα από τη συνέχιση της πολιτικής των µεταρρυθµίσεων, του εκσυγχρονισµού και της εξυγίανσης. Μέσα από τέτοιες κινήσεις που ενισχύουν την αξιοπιστία και την εµπιστοσύνη.

 Σε σχέση ειδικά µε τα δηµόσια οικονοµικά, η σηµερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα αποτελέσµατα του πρώτου τριµήνου, ελπίζω να καθησυχάζει όσους είχαν πρόσφατα εκφράσει ανησυχίες. Όχι µόνο δεν έχουµε επιδείνωση, αλλά έχουµε βελτίωση, που συνάδει βεβαίως µε τη βελτίωση της πορείας της πραγµατικής οικονοµίας. Και αυτό, χωρίς να έχει επιβληθεί έστω και ένας φόρος εδώ και δύο χρόνια. ∆εν υπάρχουν όµως περιθώρια χαλάρωσης της προσπάθειας και ούτε βεβαίως πρέπει να επιστρέψουµε ποτέ σε εκείνες τις πολιτικές των προηγουµένων ετών που οδήγησαν στον εκτροχιασµό της οικονοµίας µας».

 Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση δηµοσιογράφου για το αν αναµένεται να είναι θετική η αξιολόγηση από τους δανειστές, ο Υπουργός Οικονοµικών απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι αν και η διαδικασία δεν έχει επίσηµα ολοκληρωθεί, «έχουµε διανύσει όµως τεράστια απόσταση, όπως είχα πει όταν η διαδικασία ξεκινούσε. Είµαστε σε θέση να παρουσιάσουµε και να τεκµηριώσουµε συγκεκριµένη και σηµαντική πρόοδο, άρα θεωρώ πως θα είναι θετική».

 Ερωτηθείς εάν το Πρόγραµµα αναµένεται να ολοκληρωθεί µε βάση τα χρονοδιαγράµµατα ή εάν προκύπτει κάποια διαφοροποίηση, ο κ. Γεωργιάδης σηµείωσε ότι δεν υπάρχει καµία διαφοροποίηση. «Θέλουµε και είναι στόχος µας πολύ νωρίτερα να έχουµε οριστικά αποκαταστήσει την πιστοληπτική µας ικανότητα, να είµαστε δηλαδή σε θέση να χρηµατοδοτούµε ελεύθερα τις ανάγκες µας, που θα µας επιτρέψει, µε έναν ελεγχόµενο τρόπο, να ολοκληρώσουµε το Πρόγραµµα», υπογράµµισε ο κ. Υπουργός.

 Σε ερώτηση εάν θα αναµένεται η σχετική ανακοίνωση για την αποδέσµευση της δόσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον έναν µήνα και περιλαµβάνει τις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή τη συναίνεση και των κρατών µελών. Πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία θα τεθεί σε κίνηση, όταν σε λίγες µέρες, θα υπάρξει η θετική ολοκλήρωση, για να εκκινήσει ουσιαστικά αυτή η διαδικασία που περιλαµβάνει όλα τα στάδια και των εθνικών διαδικασιών, η οποία καταλήγει στην εκταµίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Στήριξης».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Οικονοµικών τόνισε ότι από το 2013, «καταγράφεται µια ξεκάθαρη πορεία διόρθωσης. Εάν το 2015 θα είναι τελικά οριακά θετικός ο ρυθµός ανάπτυξης, όπως είναι κάποιες εκτιµήσεις, ή αν θα είναι οριακά αρνητικός, δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά αυτήν την ξεκάθαρη πορεία διόρθωσης, την οποία θέλουµε να διατηρήσουµε. Θεωρώ πως αν µε την ίδια συνέπεια συνεχίσουµε και εντατικοποιήσουµε τη µεταρρυθµιστική προσπάθεια, αν προβαίνουµε σε κινήσεις που ενισχύουν την εµπιστοσύνη και ενθαρρύνουν την οικονοµική και επενδυτική δραστηριότητα, µπορούµε για άλλη µια φορά να διαψεύσουµε τις κάπως πιο απαισιόδοξες εκτιµήσεις και να καταγράψουµε θετικούς ρυθµούς. Είµαστε απόλυτα αισιόδοξοι πως εντός της φετινής χρονιάς θα καταγράψουµε, για πρώτη φορά εδώ και κάποια χρόνια, θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης».

 Τέλος, σε ερώτηση για τις συνέπειες που θα έχει το πρόσφατο νοµοσχέδιο για το ωράριο των καταστηµάτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ελπίζω και θεωρώ δεδοµένο πως καµιά επιχείρηση δεν θα προβεί σε βεβιασµένες κινήσεις σε σχέση µε το προσωπικό που εργοδοτεί πριν οριστικά διευκρινιστεί το ζήτηµα και εξεταστούν όλες οι πτυχές, και οι συνταγµατικές πτυχές, µεταξύ άλλων, της νέας νοµοθετικής ρύθµισης».

 

 

 

 

Related Articles