Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, στις Βρυξέλλες, 15-16 Ιουλίου 2024

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός μεταβαίνει την Κυριακή 14 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει τη Δευτέρα, 15/7/2024 και την Τρίτη, 16/7/2024, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Ειδικότερα, ο κ. Κεραυνός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και τις κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2025, ενώ αναμένεται να εγκρίνουν σχετική δήλωση, ενόψει της προετοιμασίας για εφαρμογή του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Βάσει του νέου πλαισίου, προβλέπεται όπως τα κράτη μέλη ετοιμάσουν και υποβάλουν το φθινόπωρο τα εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαθρωτικά τους Σχέδια για την περίοδο 2025-2028, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ecofin.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει, επίσης, σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή, δηλαδή, των Υπουργών Οικονομικών και των 27 κρατών μελών, όπου οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις, στην παρουσία του κ. Enrico Letta, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, o οποίος τον Απρίλιο δημοσιοποίησε την έκθεση του σε σχέση με το μέλλον της ενιαίας αγοράς, μετά από σχετική εντολή που έλαβε από τα κ-μ, σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ.  

Την Τρίτη, 16 Ιουλίου, ο κ. Κεραυνός θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο στη συνέχεια θα κληθεί να εγκρίνει εκτελεστικές αποφάσεις για τροποποιήσεις στα εθνικά πλάνα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Φιλανδίας. Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει, επίσης, απόψεις για τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενώ αναμένεται να εγκρίνει και τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου για το συντονισμό των οικονομικών πολίτικων των κ-μ. Τέλος, το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για 7 κ-μ (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία, Μάλτα και Σλοβακία), καθώς και επί των εκθέσεων της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την αξιολόγηση των κριτηρίων σύγκλισης των κ-μ εκτός ευρωζώνης.

Related Articles