Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Σύναψη Σύμβασης μεταξύ ΚΔ & ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ για την παραχώρηση άδειας κατά αποκλειστικότητα με σκοπό τη διεξαγωγή, οργάνωση, διαχείριση, λειτουργία και παροχή ορισμένων τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός, υπέγραψε σήμερα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σύμβαση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του ΟΠΑΠ και Πρόεδρο της ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ., κ. Kamil Ziegler, για την Παραχώρηση Άδειας Κατά Αποκλειστικότητα για τη Διοργάνωση, Παροχή και Διαχείριση Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. στην κυπριακή αγορά, για περίοδο 15 ετών. 

Η Σύμβαση Παραχώρησης Άδειας ευθυγραμμίζεται με τους διαχρονικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτοί ορίζονται στον περί των Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμο, του 2018. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, η πάταξη του παράνομου τζόγου και η προώθηση του υπεύθυνου παιχνιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αποτελεί πλέον την Εποπτική Αρχή για τις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Κύπρου. 

Η Σύμβαση Παραχώρησης Άδειας, η οποία έχει άμεση ισχύ, διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Κράτος καθώς καταργείται η Διακρατική Συμφωνία και ενεργοποιείται μια νέα Σύμβαση που προβλέπει την ετήσια καταβολή στη Δημοκρατία τέλους άδειας, ανάλογα με τις ετήσιες επιδόσεις των παιχνιδιών που παρέχονται από την ΟΠΑΠ Κύπρου. Η πρώτη δόση, ύψους €4,2 εκ., καταβλήθηκε σήμερα. Όλες οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβάλλονται στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους. Προβλέπεται επίσης η καταβολή φόρου ύψους 22,5% επί του μεικτού κέρδους από τη διεξαγωγή των ορισμένων τυχερών παιχνιδιών για κάθε λογιστική περίοδο, καθώς και χορηγίες ύψους 5% επί του μεικτού κέρδους για δραστηριότητες στη Δημοκρατία αθλητικού, κοινωνικού και κοινωφελούς ενδιαφέροντος. 

Οι ελάχιστοι ετήσιοι πρόσοδοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζονται στα €20 εκατομμύρια.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπογραφή της Σύμβασης πέραν του γεγονότος ότι διασφαλίζει τα συμφέρονται της Κυπριακής Δημοκρατίας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον τομέα τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο καθώς τα ορισμένα τυχερά παιχνίδια θα παρέχονται υπό ένα αυστηρό νομικό και εποπτικό πλαίσιο ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και οικονομικοί πόροι για κοινωφελείς σκοπούς.

Από την πλευρά του, ο Kamil Ziegler, Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ και Πρόεδρος της ΟΠΑΠ Κύπρου, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπογράψαμε τη νέα δεκαπενταετή Σύμβαση Παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως όμιλος, δραστηριοποιούμαστε στην Κύπρο εδώ και 55 χρόνια, παρέχοντας δημοφιλή παιχνίδια και ελκυστικές εμπειρίες στους πελάτες μας, υποστηρίζοντας κοινούς στόχους και υλοποιώντας κοινωνικές πρωτοβουλίες με σημαντικό αντίκτυπο. Δέσμευση μας είναι ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο». 

Ο ΟΠΑΠ δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1969. Επί σειρά ετών, η ΟΠΑΠ Κύπρου παρέχει παιχνίδια που έχουν καθιερωθεί ως κορυφαίες επιλογές των Κυπρίων πελατών. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΤΖΟΚΕΡ, το ΛΟΤΤΟ, το ΠΡΟΤΟ, το ΚΙΝΟ, το SUPER 3, το EXTRA 5, το ΠΡΟΠΟ και το ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ. Στην «καρδιά» των δραστηριοτήτων της ΟΠΑΠ Κύπρου βρίσκεται το δίκτυο των πρακτορείων της, το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 200 καταστήματα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα στη χώρα. Επίσης, η εταιρεία ακολουθεί τις ολοκληρωμένες πολιτικές του ομίλου ΟΠΑΠ για το Υπεύθυνο Παιχνίδι, κατέχοντας ηγετική θέση σε αυτόν τον τομέα. 

Ταυτόχρονα, η ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο σύμμαχο της κυπριακής κοινωνίας, προσφέροντας απτή αξία στους εταίρους της. Χαρακτηριστικά, η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει αφήσει το στίγμα της στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, μέσω σημαντικών παρεμβάσεων. Αυτές εκτείνονται από τη δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού μαστογραφίας έως την παροχή στήριξης σε δράσεις θεραπείας και ενημέρωσης για τον καρκίνο μαζί με τον οργανισμό Europa Donna, καθώς και από την έμπρακτη βοήθεια προς το ΓεΣΥ έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού έως τη στήριξη κορυφαίων φορέων, όπως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ο αντικαρκινικός οργανισμός ΠΑΣΥΚΑΦ, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» και το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, μεταξύ άλλων. 

Ακόμη, η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει βαθιά σύνδεση με τον κυπριακό Αθλητισμό, αποτελώντας διαχρονικό αιμοδότη του. Μέσω θεσμικών συνεργασιών με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και με τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών ομοσπονδιών, η εταιρεία στέκεται στο πλευρό του αθλητισμού, από τις υποδομές έως τα εθνικά πρωταθλήματα και την Ολυμπιακή Ομάδα της Κύπρου. 

Στον Πολιτισμό, η ΟΠΑΠ Κύπρου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και σειρά πολιτιστικών οργανισμών, συμβάλλει με την υποστήριξή της, στοχεύοντας στην προστασία και στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και στη στήριξη της ανάπτυξης του πολιτιστικού τομέα. 

Τέλος, στην Παιδεία, η εταιρεία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προς όφελος της νέας γενιάς της Κύπρου – του πολυτιμότερου κεφαλαίου της χώρας. Στον τομέα αυτό, η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η παροχή δωρεάν γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές της υπαίθρου, κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Επίσης, η εταιρεία στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία μουσικών και αθλητικών σχολείων, ενισχύει ειδικά σχολεία και υποστηρίζει καινοτόμα προγράμματα που έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν τους νέους, με έμφαση στους τομείς των επιστημών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Related Articles