Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού, στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Πολιτικής Συνοχής

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο 18 Ιουνίου 2024. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, διεξήχθη συζήτηση για τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ 2024-2029, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλος Ιουνίου 2024. Έγινε επίσης συζήτηση για τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τις μεταρρυθμίσεις. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί ενέκριναν Συμπεράσματα Συμβουλίου αναφορικά με την Ανακοίνωση για την 9η Έκθεση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής. 

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Οικονομικών εξήρε την ανάγκη ευθυγράμμισης των στρατηγικών στόχων της ΕΕ με πολιτικές, οι οποίες προάγουν την αλληλεγγύη και την αρμονική ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, όπως είναι η Πολιτική Συνοχής, η οποία πρέπει να συνεχίσει. Η συνέργεια μεταξύ της Πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής Ατζέντας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ισόρροπης ανάπτυξης για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ. 

Υποστηρίξαμε περαιτέρω ότι η Πολιτική Συνοχής η οποία επενδύει σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον ρόλο της όπως αναγνωρίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ, για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και να λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς. 

Η Κύπρος θεωρεί ότι η Πολιτική Συνοχής και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν δύο βασικά εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν με τρόπο που θα διασφαλίζουν την αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων, την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, και την ενσωμάτωση των μοναδικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της κάθε χώρας για την προώθηση της συνολικής ανάπτυξης και ευημερίας της ΕΕ.

Related Articles