Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συνάντηση Υπουργού Οικονομικών με Επιχειρηματίες Μέλη της ΟΕΒ

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, στα γραφεία της ΟΕΒ, συνάντηση με Επιχειρηματίες Μέλη της ΟΕΒ, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς, επίσης, και νεοφυείς/ καινοτόμες επιχειρήσεις. Σκοπός της συνάντησης ήταν να αφουγκραστεί τα προβλήματα και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουν στις προσπάθειες τους για ανάπτυξη των εργασιών τους, τις επιδιώξεις τους και η ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών και λύσεων.   

Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας και αναφέρθηκε στη συνεισφορά του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στην οικονομία τονίζοντας την ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη του κάθε τομέα.  Ειδική μνεία έγινε στη σημασία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών σε μια μικρή και ανοικτή οικονομία το οποίο ωστόσο, αποτελεί μακροοικονομική ανισορροπία, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μεταξύ άλλων, με τη διεύρυνση των εξαγωγικών τομέων της οικονομίας. Περαιτέρω, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα που προωθούνται από την Κυβέρνηση για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο καθώς, και στις δράσεις για την ενίσχυση του Οικονομικού Μοντέλου όπου, παράλληλα με τη διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών τομέων της κυπριακής οικονομίας, επιδιώκεται η περαιτέρω προώθηση άλλων τομέων όπως είναι η Γεωργία, η Αγροτεχνολογία, η Ελαφριά Βιομηχανία/ Μεταποίηση, η Εκπαίδευση, η Πράσινη και η Ψηφιακή μετάβαση.  

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα έχει καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξή της καθώς μπορεί να την αποθαρρύνει ή να την ενθαρρύνει, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της κυβερνητικής πολιτικής και της προώθησης δράσεων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργείται ένα ευνοϊκό κλίμα για την άνθηση της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ανάμεσα στους στόχους της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της στήριξης των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και η ώθηση των εξαγωγικών τομέων της οικονομίας καθώς, και η στήριξη των επιχειρήσεων με έμπρακτο τρόπο σε εκείνους τους τομείς που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη τους.  

Από πλευράς τους οι επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και συνέβαλαν με τις απόψεις και εισηγήσεις τους στην ιεράρχηση τους με σκοπό τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και την αντιμετώπιση εκείνων των προκλήσεων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Related Articles