Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Γραπτή Δήλωση Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη - Παρέμβαση στην πρώτη συνάντηση του Eurogroup εκτός Ευρώπης

Συμμετείχα σήμερα στην πρώτη συνάντηση του Eurogroup εκτός Ευρώπης, στην Ουάσιγκτον, αλλά και στην πρώτη συνάντηση του Eurogroup με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση ουσιαστικής σημασίας λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, και της ανάγκης, περισσότερο από ποτέ, συντονισμού των πολιτικών προς αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων μεταξύ χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Στην παρέμβασή μου ανέφερα ότι η Κύπρος, από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας. Τόσο μέσω ουσιαστικής οικονομικής βοήθειας, αλλά και της θετικής της στάσης στη διαμόρφωση και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσικής οικονομίας. Τόνισα ότι, η στάση της Κύπρου αποτελεί θέση αρχών, αφού και η ίδια η χώρα μας αποτελεί θύμα της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία για μισό σχεδόν αιώνα κατέχει ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Μια επιθετικότητα που συνεχίζεται με απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγκάζει χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες για αμυντική θωράκιση, σε μια περίοδο που λόγω του πληθωρισμού, της ανάγκης για πράσινη μετάβαση, της ανάγκης για προστασία των ευάλωτων ομάδων, αλλά και των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, η ανάγκη για υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμο χρέος γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενότητα μεταξύ όλων των χωρών που παρευρίσκονται στη συνάντηση είναι αναγκαία, τόσο όσον αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής όσο και πολιτικής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την άρση του εμπάργκο όπλων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ.

Τόνισα επίσης, την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να μην υιοθετούνται αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές η μια προς την άλλη με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο ίδιος συντονισμός ανέφερα, χρειάζεται και στο θέμα των κυρώσεων αλλά και στην ενδεχόμενη θέσπιση πλαφόν στην τιμή της εισαγόμενης ενέργειας που προτείνεται από τις ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να διασφαλιστεί εκ των προτέρων η ομαλή ροή ενέργειας στην Ευρώπη ενώ οι κυρώσεις πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει αλλά αυτόν στον οποίο επιβάλλονται, και για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων ενδελεχής μελέτη των επιπτώσεων. Πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή όλων των χωρών σε αυτή την προσπάθεια, αλλιώς θα θυματοποιηθούν χώρες που εφαρμόζουν τις κυρώσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιπτώσεις στη ναυτιλία.

Όσον αφορά την κοινώς ομολογούμενη ανάγκη για πράσινη μετάβαση, ανέφερα ότι από τη μια η ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και από τις εισαγωγές από την Ρωσία είναι πιο επιτακτική από ποτέ, αλλά από την άλλη οι πολιτικές πρέπει να στοχεύσουν στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη πτώση της τιμής της ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και να ομολογήσουμε ότι η μετάβαση θα είναι επώδυνη, αλλά οφείλουμε και να μελετήσουμε την αναθεώρηση κάποιων πολιτικών της πράσινης μετάβασης. Αυτό καθίσταται αναγκαίο λόγω του ανεπανάληπτου τεράστιου βάρους που επωμίζονται οι πολίτες και η κοινωνία λόγω της αύξησης της τιμής ενέργειας, που δικαιολογημένα προκαλεί τεράστιες, αντιδράσεις, και που επιβάλλει να μελετήσουμε τρόπους για πιο ομαλή και λιγότερο κοινωνικά επώδυνη μετάβαση στην πράσινη εποχή.

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ Eurogroup και ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ πρόσφερε την ευκαιρία ανασκόπησης των κοινών προκλήσεων, της επισήμανσης της ανάγκης για πιο στενό συντονισμό των πολιτικών, αλλά και της επισήμανσης ότι μη καλά μελετημένες πολιτικές, σε αυτούς τους απρόβλεπτους καιρούς, μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα και άκρως επικίνδυνα αποτελέσματα, όπως είδαμε πρόσφατα στο Η.Β. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσα την αποφασιστικότητα της Κύπρου να δουλέψει στενά, εποικοδομητικά και ειλικρινά με τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση των αλληλοσυνδεδεμένων πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικές χώρες.

 

Related Articles