Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Πρόσθετο μέτρο για αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να ανακοινώσει ότι το νέο μέτρο επιδότησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στην κλιμακωτή στήριξη, ώστε να ενθαρρύνεται παράλληλα και η εξοικονόμηση.

Από το μέτρο επωφελούνται όλα τα νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και τη βιομηχανία καθώς, και ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την άντληση νερού για σκοπούς άρδευσης και ύδρευσης.

Η επιδότηση καλύπτει τις τιμολογήσεις της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 και αφορά:

  • μέρος της αύξησης στη βασική τιμή του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο
  • μέρος της αλλαγής στο συντελεστή ρήτρας καυσίμου του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο
  • μέρος της αλλαγής στη μεσοσταθμική τιμή καυσίμου του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο
  • αλλαγή στη χρέωση ΦΠΑ από 5% σε 19% για τη διατίμηση 08, από 9% σε 19% για τις διατιμήσεις 01 και 02 και από 5% ή 9% σε 19% για τη διατίμηση 56Β

Η επιδότηση είναι κλιμακωτή αναλόγως του ύψους κατανάλωσης και κυμαίνεται από 50% - 85% για τα νοικοκυριά και τις εμπορικές και βιομηχανικές χρεώσεις με διμηνιαίες τιμολογήσεις, καθώς, και τις χρήσεις για σκοπούς άντλησης νερού για άρδευση και ύδρευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων. Η επιδότηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά ανέρχεται στο 100% των αυξήσεων στις τιμές.

Σημειώνεται ότι, η αύξηση του κόστους χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα προκύψει από την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από 1η Σεπτεμβρίου 2022, αντισταθμίζεται στην ολότητά της, μέσω αύξησης της επιδότησης επιπρόσθετα της μερικής κάλυψης των αυξήσεων των τιμών χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2022.

Η κλιμάκωση της επιδότησης των αυξήσεων ανά χρήστη παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα:

 

 

 

Related Articles