Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη - Πρόσθετο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λάβει μέτρα για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της, για αναχαίτιση των παρενεργειών της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί δυο πακέτα στοχευμένων μέτρων, ύψους €300εκ. περίπου για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών.

Από την αρχή είχε αναφερθεί ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και το πρόγραμμα στήριξης θα αναπροσαρμοζόταν ανάλογα με τις εξελίξεις και τις δυνατότητες της οικονομίας χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, καθώς και τις επικείμενες νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, κρίναμε σκόπιμο όπως διευρυνθεί η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εξαγγέλλουμε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης του ηλεκτρικού ρεύματος αξίας πέραν των €50 εκ. το οποίο θα καλύπτει 449.000 οικίες και 111.500 επιχειρήσεις.

Η επιδότηση θα καλύψει τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες διμηνιαίας διατίμησης με τα τιμολόγια όπως θα παρουσιαστούν από το Σεπτέμβριο να καλύπτουν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

Η επιδότηση έχει ως εξής: Όσον αφορά την οικιακή χρήση, για τη Διατίμηση 08 και 56Β, δηλαδή για τις καθορισμένες από το κράτος ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα καλυφθεί μέχρι το 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Γι’αυτούς που έχουν κατανάλωση από 1-400 kwh η επιχορήγηση θα είναι μέχρι το 85% της αύξησης, γι’αυτούς που έχουν από 401-600 kwh θα καλυφθεί το 75% της αύξησης και γι’ αυτούς που έχουν από 601-800 kwh είναι μέχρι 50%.

Όσον αφορά τη Διμηνιαία Διατίμηση Εμπορικής Χρήσης θα καλυφθεί μέχρι 85% για κατανάλωση από 1-500 kwh, για κατανάλωση μεταξύ 501-750 kwh θα καλυφθεί το 75% της αύξησης, για 751-1500 kwh θα καλυφθεί μέχρι το 50% της αύξησης.

Όσον αφορά τη Διμηνιαία Διατίμηση Βιομηχανικής Χρήσης, για κατανάλωση από 1-750 kwh θα καλυφθεί μέχρι το 85% της αύξησης, από 751-1000 kwh μέχρι 75% και από 1001-1500 kwh μέχρι 50% της αύξησης.

Με αυτό τον τρόπο τα μέτρα είναι και οριζόντια αλλά και πολύ στοχευμένα και θα εξυπηρετήσουν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Επίσης, με αυτό το μέτρο το οποίο λαμβάνουμε σήμερα προωθείται και η εξοικονόμηση, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Από την πρώτη στιγμή δεν κρύψαμε την αλήθεια, οι τιμές του ηλεκτρισμού και της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα άρα η μόνιμη και μακροπρόθεσμη λύση εστιάζει σε δύο παράγοντες: της εξοικονόμησης και του ολοκληρωμένου σχεδιασμού του Υπουργείου Ενέργειας για πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι γι’αυτό το λόγο που κρίνουμε σωστό να υπενθυμίσουμε το μεγαλόπνοο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 19% αλλά θα καλυφθεί με χορηγία του κράτους. Άρα η χορηγία του κράτους θα καλύπτει δύο σκέλη: το ποσοστό της νέας αύξησης αλλά και τον ΦΠΑ, απλώς είναι διαφορετική η μορφή της ενίσχυσης, δηλαδή αντί να χαμηλώσει ο ΦΠΑ επιχορηγείται αυτή η διαφορά από το κράτος. Όπως θα δείτε στο τιμολόγιο σας το Σεπτέμβριο από τη συνολική τιμή περίπου για ένα μέσο νοικοκυριό το 20-30%, ανάλογα και με την κατηγορία διατίμησης που εμπίπτει, θα υπάρχει επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από το κράτος.

 

 

 

Related Articles