Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δήλωση Υπ. Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη για την Πρόταση Νόμου Αναστολής Εκποιήσεων

Μετά μεγάλης μας απογοήτευσης παρατηρούμε ότι παρά τους χαμηλούς τόνους που επέλεξε η Κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε τους τελευταίους μήνες για συναίνεση και επίτευξη συμφωνίας για τη δέσμη νομοσχεδίων για την καλύτερη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που αποτελούσαν ορόσημο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς όφελος των δανειοληπτών και εγγυητών, όπως κάθε φορά πριν τις εκλογές, οι φωνές λαϊκισμού απειλούν για ακόμα μία φορά την αξιοπιστία και την οικονομία της χώρας. Και αυτά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η οικονομία βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπη με διεθνείς κρίσεις. Σε μια περίοδο που η όποια υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας μπορεί να αποβεί καταστροφική. 

Παρά την κοινή αποδοχή από όλους τους συμμετέχοντες στην συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τη Δευτέρα 4/7/2022, ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στα πιο πάνω νομοσχέδια λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας για τις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων καθώς και αυξημένο δίκτυ προστασίας των εγγυητών, των παρόχων εξασφάλισης και των συνδεδεμένων προσώπων, εντούτοις,  επανέρχεται η προώθηση ψήφισης Πρότασης Νόμου που προβλέπει την αναστολή εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβρη του 2022.  

Η επαναφορά της Πρότασης για αναστολή των εκποιήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2021, δεν  αφήνει περιθώρια στο πιο πάνω πλαίσιο να λειτουργήσει και να επιφέρει αποτελέσματα. 

Πέραν τούτου, στερείται οποιουδήποτε ορθολογικού επιχειρήματος καθότι όπως επανειλημμένα τονίστηκε, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάστηκε και έθεσε σε εφαρμογή διάφορα Σχέδια Προστασίας Πρώτης Κατοικίας όπως το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Σχέδια τα οποία θα τύγχαναν μεγαλύτερης επιτυχίας αν δεν αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό από τους δανειολήπτες, λόγω των συνεχών προσπαθειών μεταβολής του πλαισίου των εκποιήσεων από πολιτικούς, και των οποίων η έκβαση καταδεικνύει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κακοπληρωτών που ενώ μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, εναποθέτουν τις ελπίδες μη αποπληρωμής σε συνεχείς υποσχέσεις και προσπάθειες για αλλαγές του πλαισίου των εκποιήσεων. 

Σημειώνω ότι στο πιο πάνω πλαίσιο πολιτικών αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση έχει προστατεύσει μέχρι σήμερα την πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών και έχει διαψεύσει τις Κασσάνδρες που εδώ και χρόνια έκαναν λόγο για χιλιάδες εκποιήσεις πρώτης κατοικίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Παράλληλα, έχει καταφέρει να προστατεύσει τις καταθέσεις των πολιτών μειώνοντας τα ΜΕΔ από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 

Η αναστολή των εκποιήσεων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία,  διακινδυνεύει επίσης την εισαγωγή του πολυαναμενόμενου Σχεδίου Ενοικίου έναντι Δόσης (Mortgage to Rent). Ένα σχέδιο αξίας 400 εκ. Ευρώ το οποίο προστατεύει την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών συμπεριλαμβανομένων των μη βιώσιμων δανειοληπτών του ΕΣΤΙΑ, αφού η έγκριση του από την ΕΕ θα εξαρτηθεί και από την αποτελεσματικότητα του πλαισίου των εκποιήσεων. Χωρίς το αποτελεσματικό εργαλείο των εκποιήσεων, είναι ορατός ο κίνδυνος το Σχέδιο να μην εγκριθεί από την ΕΕ και σε κάθε περίπτωση ενδέχεται οι δανειολήπτες να είναι και πάλι απρόθυμοι να συμμετέχουν στο Σχέδιο. 

Τονίζουμε κατηγορηματικά ότι ένα αναποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων λειτουργεί τιμωρητικά για τους συνεπείς δανειολήπτες, εμπεριέχει κίνδυνους για τους καταθέτες, αποστερώντας πολύτιμη ρευστότητα για επενδύσεις και ανάπτυξη. 

Οποιαδήποτε επιμήκυνση της διαδικασίας εκποιήσεων, είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε σε εθελούσια βάση, προστατεύει ως επί το πλείστον τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος των καταθετών και συνεπών δανειοληπτών. Εκείνους που επιλέγουν στρατηγικά να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, για να πληρώσει στο τέλος τον λογαριασμό κάποιος άλλος. 

Τέλος, ευχαριστώ τους Βουλευτές οι οποίοι αντιστάθηκαν στα κελεύσματα λαϊκισμού και καταψήφισαν μια πρόταση η οποία αναιρεί τις δεσμεύσεις που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία με τους θεσμούς της ΕΕ, που διακινδυνεύει την εύρυθμη λειτουργία και σταθερότητα της οικονομίας, και που εκθέτει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύνολό της.

Related Articles