Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών, κου Κωνσταντίνου Πετρίδη, και Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας, κου Μάκη Βορίδη, μετά το πέρας της διμερούς τους συνάντησης

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών:

Με χαρά καλωσορίζω τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας, κο Μάκη Βορίδη, στην Κύπρο.

Σήμερα, έχουμε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), το οποίο θα χαρακτήριζα εξαιρετικής σημασίας τόσο για το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου όσο και για το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας. Το μνημόνιο αυτό αφορά σε ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία προχωρεί και σε αναμόρφωση και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της δημόσιας υπηρεσίας, με γοργούς ρυθμούς. Η Κύπρος είναι μια χώρα, η οποία και αυτή προχωρά με τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Επομένως, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμη, προχωρούμε και σε πιο συγκεκριμένα βήματα. Η Ελλάδα έχει πιστοποιήσει τους εσωτερικούς ελεγκτές της δημόσιας υπηρεσίας. Θέλουμε να μάθουμε από την Ελλάδα, γιατί θέλουμε κι εμείς να προχωρήσουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό μέτρο, να πιστοποιούνται, δηλαδή, οι εσωτερικοί ελεγκτές, κατόπιν μίας αυστηρής αξιολόγησης, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες. Έχουμε ενισχύσει, όπως γνωρίζετε, το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στην Κύπρο, αλλά στόχος μας είναι να κάνουμε περισσότερα βήματα. Ο φίλος Υπουργός, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, έθεσε την ιδέα ανταλλαγής προσωπικού (δημοσίων υπαλλήλων) μεταξύ των δύο χωρών, για επιμορφωτικούς σκοπούς, κάτι το οποίο θα δουλέψουμε μαζί, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία. Η εμπειρογνωμοσύνη είναι σημαντική και για τις δύο χώρες και θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, που ξεκινήσαμε να χτίζουμε.

Ευχαριστώ.

 

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών Ελλάδας:

Είναι μεγάλη τιμή για μένα, αλλά και για όλη μας την ομάδα, που είμαστε σήμερα εδώ, στο Υπουργείο Οικονομικών, να συζητήσουμε για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στους πολίτες. Η δημόσια διοίκηση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα σε κάθε πολιτική, καθώς πρέπει να ανταπεξέρχεται σε όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημόσιες διοικήσεις της Ευρώπης είναι ουσιαστικά η ψηφιακή επανάσταση και μεταρρύθμιση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει και αυτοί να εκπαιδευτούν, να επιμορφωθούν, να προσαρμοστούν, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της ψηφιακής επανάστασης και μεταρρύθμισης, που γίνεται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα δύο ιδρύματά μας, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας (ΕΚΔΔΑ) και η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), τα οποία είναι επιφορτισμένα με την επιμόρφωση των δημόσιων υπαλλήλων, θα συνεχίσουν και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα συμφωνήσαμε και μπορούμε να το ανακοινώσουμε ότι ξεκινά μία διμερής συνεργασία της ελληνικής δημοκρατίας με την κυπριακή δημοκρατία, προκειμένου, στο πλαίσιο αυτού που συζητείται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών, να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα ενός προγράμματος ανταλλαγής δημόσιων υπαλλήλων, ενός Erasmus, μέσω του οποίου μεσαία και ανώτερα στελέχη των δύο δημόσιων διοικήσεων να μπορούν να αποκτήσουν διαφορετικές διοικητικές εμπειρίες, να δουν καλές πρακτικές και να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρωθούν περισσότερο διοικητικά και να παρέχουν καλύτερες διοικητικές υπηρεσίες στους πολίτες. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα σημαντικό βήμα, όπως βεβαίως και η πιστοποίηση των εσωτερικών ελεγκτών. Ο εσωτερικός έλεγχος είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, για την ακεραιότητα της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς σε προληπτικό στάδιο και όχι απλώς σε κατασταλτικό. Τέλος, το τρίτο βήμα είναι η πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων, δηλαδή, επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία θα δώσουν δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους να πιστοποιήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Είμαι ευτυχής για τη συνάντησή μας αυτή και τη συνεργασία στων δύο επιμορφωτικών μας δομών και πιστεύω ότι αυτή είναι μια συνεργασία που θα χαιρετιστεί και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευχαριστώ.

 

13 Απριλίου 2022

Related Articles