Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συμμετοχή Υπ. Οικονομικών στην άτυπη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι επιπτώσεις των κυρώσεων τόσο στη ρωσική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα διαφαίνεται ότι οι κυρώσεις επιφέρουν άμεσο πλήγμα στη ρωσική οικονομία. Όσον αφορά στην Ε.Ε οι επιπτώσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα με τους κύριους κινδύνους να αφορούν την αύξηση του πληθωρισμού, και ειδικά τις τιμές των καυσίμων και των σιτηρών που θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Συμφωνήθηκε η συντονισμένη παρακολούθηση των εξελίξεων και η διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης.

Στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι, η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα με την Ουκρανία και υποστηρίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της έναντι των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της. Είμαστε σθεναρά υπέρ της ενότητας της ΕΕ, τόνισε, καθώς μας καθιστά ισχυρότερους όπως φαίνεται και από τις πρώτες επιπτώσεις των κυρώσεων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι σύντομα θα επιφέρουν και την επιδιωκόμενη αλλαγή της συμπεριφοράς της Ρωσίας. Αναμφίβολα, σημείωσε, οι κυρώσεις αυτές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις οικονομίες των κρατών μελών τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο Υπουργός, επισήμανε, ότι η απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για αεροσκάφη που εκμεταλλεύονται ρωσικοί αερομεταφορείς θα επηρεάσει αρνητικά τις ρωσικές τουριστικές ροές προς την Κύπρο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της ετήσιας τουριστικής κίνησης.

Όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένης της ελάχιστης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στη ρωσική οικονομία, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος δεν έχει έκθεση σε ομόλογα του Ρωσικού Δημοσίου ή άλλου είδους επενδύσεις στη ρωσική οικονομία.

Ο κ. Πετρίδης έθεσε επιτακτικά την ανάγκη συμμόρφωσης τρίτων χωρών με τις αποφάσεις για κυρώσεις που έχουν ληφθεί, αναφέροντας ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις από πλευράς υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ε.Ε, όπως η Τουρκία, είναι ανεπίτρεπτη αφού, διαβρώνει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, ενώ αποκομίζονται κέρδη εις βάρος των ευρωπαϊκών οικονομιών που εφαρμόζουν τις κυρώσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Πετρίδης δήλωσε την απόφαση της Κύπρου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά και την ετοιμότητά της να υποδεχθεί αριθμό Ουκρανών προσφύγων.

Related Articles