Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Υπογραφή Συμφωνίας – Πλαισίου μεταξύ Κυβέρνησης και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων - Δηλώσεις Υπ. Οικονομικών

Υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών το Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Κρατικού και ευρύτετου δημόσιου τομέα για την εισαγωγή Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε: 

"Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί μετά από 10 χρόνια ολοκληρώνεται μια ουσιαστικής σημασίας μεταρρύθμιση με τη συνεργασία και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία αποτελεί και μέρος της Συμφωνίας Πλαίσιο.  Μιας μεταρρύθμισης προς όφελος των εργαζομένων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, παράλληλα, προς όφελος και του φορολογούμενου.

 Η Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κρατικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα για την εισαγωγή επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων διασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των νεοεισερχόμενων μόνιμων υπαλλήλων και των συμβασιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, γεγονός που ουσιαστικά διασφαλίζει την ποιότητα ζωής τους κατά την τρίτη ηλικία.

Με τη Συμφωνία τίθεται το όλο ζήτημα σε μια ορθολογική βάση, υιοθετώντας ένα υβριδικό μοντέλο το οποίο βασίζεται σε εισφορές εκατέρωθεν.  Είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο Σχέδιο το οποίο χρηματοδοτείται από τους δικαιούχους.  Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι με το νέο Σχέδιο δεν επιβαρύνονται οι μελλοντικές γενιές όπως συνέβαινε παλιά.

Είναι ένα Σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τη συσσώρευση των εισφορών και την καταβολή των παρεχόμενων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Ένα Ταμείο το οποίο θα είναι νομικά διασφαλισμένο και δεν θα μπορεί να διαβρωθεί από κανέναν, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητά του.

Είναι με αυτό τον τρόπο που διασφαλίζεται και μια βιώσιμη, ευπρεπής σύνταξη για τους εργαζομένους αλλά παράλληλα, διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Θέλω να ευχαριστήσω τις οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ γι’ αυτή την εποικοδομητική και δημιουργική συνεργασία που είχαμε αυτό το διάστημα.

 Τέλος, να αναφέρω ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι προς όφελος των εργαζομένων αλλά και του κοινωνικού συνόλου.  Και είναι γι’ αυτό που πρέπει να συνεχιστεί αυτή η αγαστή συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και την Κυβέρνηση", κατέληξε ο Υπουργός.

Related Articles