Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Παρέμβαση Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο συνέδριο του Economist

Την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικών περιθωρίων προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης σε περίπτωση νέων κρίσεων, τόνισαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Λευκωσία.
 
Στην ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επεσήμανε πως η Κύπρος θα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που το 2021 θα καλύψουν το έδαφος που χάθηκε από την πανδημία του Cοvid, για να τονίσει ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν.
 
«Οι προκλήσεις είναι πολλές, στην οικονομία δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα δεδομένο και πρέπει να προστατεύσουμε τα δημόσια οικονομικά και αυτό είναι από τους κύριους στόχους αυτής της κυβέρνησης, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση, που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, αλλά θα έρθει», τόνισε ο  ΥΠΟΙΚ.
 
Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω της διαταραχής της αλυσίδας προσφοράς θα είναι παροδικές, αλλά θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, ενώ υπέδειξε πως θα υπάρξει κόστος από την πράσινη μετάβαση, το οποίο θα πρέπει να αντισταθμιστεί.
 
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη παραγωγικού μοντέλου, το οποίο, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια είχε διαφοροποιηθεί κάτι που, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα τη μικρότερη ύφεση το 2020.
 
Αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα προσέλκυσης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και άλλων τομέων, λέγοντας ότι «θα διαμορφώσει την Κύπρο τα επόμενα χρόνια σε ένα κόμβο παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών και θα είναι καταλύτης στην περαιτέρω οικονομική μας μεγέθυνση, αλλά το πιο σημαντικό, να προσφέρει αυξημένα εισοδήματα στους Κυπρίους».

Ρέγκλινγκ: Κρίσιμη η υλοποίηση των προγραμμάτων Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας

Στην δική του ομιλία, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα, τονίζοντας η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη επιτεύχθηκε λόγω των μέτρων αντίδρασης κατά της πανδημίας, με το σημαντικότερο μέτρο να αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ ύψους €750 δισ. το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια των κρατών – μελών της ΕΕ.

«Αν οι χώρες υλοποιήσουν με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν προτείνει στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μπορέσουν να αυξήσουν σημαντικά την δυνητική ανάπτυξη και να μετασχηματίσουν τις οικονομίες τους. Η αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή των σχεδίων αυτών είναι το σημαντικότερο καθήκον για όλα τα κράτη – μέλη τα επόμενα πέντε χρόνια και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «τα προτεινόμενα μέτρα θα βοηθήσουν την επίτευξη βασικών μακροχρόνιων μακροοικονομικών στόχων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
 
«Η υλοποίηση είναι τώρα αναγκαία», υπογράμμισε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM και αναφέρθηκε ως παράδειγμα στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και της δημόσιας υπηρεσίας.
 
Εξάλλου, ο κ. Ρέγκλιγνκ αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), λέγοντας πως κάποια συστατικά του Συμφώνου, ως έχουν τώρα, δεν αντανακλούν το διαφορετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. «Στο μέλλον, ένα πιο απλοποιημένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα μπορούσε να κτιστεί στο όριο ελλείμματος στο περίπου 3% και ένα υψηλότερο δείκτη χρέους ως το ΑΕΠ» από το 60% που είναι σήμερα.
 
Επικαλούμενος το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως «τα κράτη – μέλη τώρα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ανάληψης χρέους σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ».

 

Related Articles