Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Στις 21 Νοεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τον κύκλο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2024. Η δέσμη για το φθινόπωρο βασίζεται στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2023, οι οποίες έδειξαν ότι η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να είναι ανθεκτική έναντι των πολλαπλών κραδασμών που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι έχασε τη δυναμική ανάπτυξης της το 2023 σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, με μέτρια μόνο ανοδική πορεία να αναμένεται για το 2024. 

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε έτος, έως τις 15 Οκτωβρίου, στην Επιτροπή και στην Ευρωομάδα Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος, όπου καθορίζονται οι

δημοσιονομικοί στόχοι για το επόμενο έτος και περιλαμβάνονται οι κύριες πτυχές στις οποίες βασίζονται οι δημοσιονομικές προοπτικές της γενικής κυβέρνησης και των υποτομέων της. Στις 8 Μαρτίου 2023, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρέχονται κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024 και στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα απενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023. 

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις 2023 της Επιτροπής, η Κύπρος προβλέπεται να επιτύχει τον Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στόχο της το 2024. Επιπλέον, λαμβανομένων υπόψη των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος (ΣΔΠ) της Κύπρου, τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να καταργηθούν σταδιακά το συντομότερο δυνατόν το 2023 και το 2024. Επιπροσθέτως, η Κύπρος αναμένεται να διατηρήσει τις εθνικά χρηματοδοτούμενες δημόσιες επενδύσεις. Η Κύπρος θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει την αποτελεσματική απορρόφηση των επιχορηγήσεων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άλλων κονδυλίων της ΕΕ. Συνολικά, η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι το ΣΔΠ της Κύπρου συνάδει με τη σύσταση του Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2023. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή προβλέπει για την Κύπρο ονομαστικό δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 2,1% του ΑΕΠ το 2024, ενώ ο δείκτης του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να περιορισθεί στο 71,5% το 2024, πάνω από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη, αλλά σχεδόν 30 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2021. 

Η Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης είναι ένα μέτρο ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η φετινή Έκεθση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2024, θα εκπονηθούν εμπεριστατωμένες ανασκοπήσεις για τα 11 κράτη μέλη που εντοπίστηκαν ότι αντιμετωπίζουν ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες το 2023, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. 

Σε σχέση με την Κύπρο, εντοπίζονται μακροοικονομικές ανισορροπίες σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, την ανεργία των νέων καθώς και με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. 

Related Articles