Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Τιμές βασικών μετάλλων και ξυλείας σε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα

Η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει σημαντικά την διεθνή αγορά εμπορευμάτων και ειδικά των κατασκευαστικών υλικών ανάμεσα σε άλλα. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στην προσφορά έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών. 

Σύμφωνα με στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία, από το 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών υλικών έχει αυξηθεί κατά 30.1%. Ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών, ο οποίος κυμαινόταν στο 101 περίπου το 2019-2020, άρχισε να αυξάνεται σημαντικά από το 2020/12 μέχρι και το 2022/4 όπου και ο ρυθμός αύξησης του έχει επιβραδυνθεί. Παρόλη την επιβράδυνση όμως, ο Δείκτης παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Ο σίδηρος οικοδομής και ο κατασκευαστικός χάλυβας, που αποτελούν βασικά κατασκευαστικά υλικά, παρουσιάζουν πτωτική πορεία από τον Μάιο του 2022 και μείωση στις αρχές του 2023. Η ξυλεία και το αλουμίνιο παρουσιάζουν μικρότερες αυξήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης των προϊόντων σιδήρου, χάλυβα και αλουμινίου παρουσίασαν σημαντικότερες αυξήσεις σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη Κατασκευαστικών Υλικών αυξήσεις οι οποίες κυμάνθηκαν πέραν του 50% ενώ ο ρυθμός αύξησης των προϊόντων ξυλείας είναι στα επίπεδα του γενικού Δείκτη. Τα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα παρουσίασαν μείωση την περίοδο Ιανουαρίου-Iουνίου 2023 της τάξης του 10% περίπου ενώ αντίθετα αύξηση περίπου 6.5%  παρουσίασαν τα προϊόντα από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα και 5% τα προϊόντα από ξυλεία. 

Σε διεθνές επίπεδο, από το 2021 διαφαίνεται ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη μείωση σε διεθνές επίπεδο παράλληλα με μείωση του κόστους μεταφοράς χωρίς όμως αυτή η μείωση να αντικατοπτρίζεται στην τιμή πώλησης στην Κύπρο. 

Με βάση τα στοιχεία της World Bank, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 κατά μέσο όρο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά μέσο όρο οι τιμές του αλουμινίου, του σιδήρου, του χαλκού και ο δέικτης της ξυλείας μειώθηκαν κατά 23.8%, 15.0%, 10.7% και 6.0% αντίστοιχα. 

Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να διαφανούν και στις τιμές πώλησης στην Κύπρο με κάποια χρονική υστέρηση. Οι αγορές γίνονται με συμβόλαια τα οποία είχαν γίνει σε παλαιότερο στάδιο στις προηγούμενες τιμές και οι μειώσεις θα διαφανούν στα μελλοντικά συμβόλαια. 

Ο πληθωρισμός γενικά έχει διαφανεί επίμονος και η επιστροφή του στα πιο φυσιολογικά επίπεδα θα πάρει περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά αναμενόταν όμως είναι ήδη σε σταθερή πτωτική πορεία.

 

Related Articles