Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την Ενδιάμεση Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου

Στις 18 Ιουλίου 2023, δημοσιεύτηκε η Ενδιάμεση Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου (ΔΣΚ). Η Έκθεση αυτή αποσκοπεί στην παρουσίαση της αξιολόγησης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του δημοσιονομικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων και εξελίξεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει την Έκθεση αυτή. Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι εκτιμήσεις του ΔΣΚ για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας όπως και οι υποθέσεις εργασίας συμβαδίζουν ως τάση με αυτά του Υπουργείου Οικονομικών.

Η οικονομία βρίσκεται σε μια πολύ καλή πορεία και οι εξελίξεις της παρακολουθούνται συστηματικά από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση αυτής της πορείας και τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 3.4%, ποσοστό ικανοποιητικό και κοντά στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, στην Έκθεση γίνεται λόγος για κινδύνους για την οικονομία, αναφέροντας πως από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα μπορεί να χρειαστεί η λήψη μέτρων. Ενδεικτικά αναφέρει ότι “τα επίσημα στοιχεία βασίζονται σε ταμειακή βάση και επομένως δεν περιλαμβάνουν σημαντικές δεσμεύσεις δαπανών οι οποίες, αν συνεχιστούν, μπορούν να ανατρέψουν την πορεία του πλεονάσματος.”

Βασικός κανόνας και στόχος του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θα διασφαλίσουν μια θετική πορεία στα δημόσια οικονομικά ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ έως το τέλος του 2026. Το Δημόσιο Χρέος, με βάση τα τελευταία στοιχεία για το πεντάμηνο του 2023 ανέρχεται στο 83.6% του ΑΕΠ και με βάση της προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές περιλήφθηκαν στο ΠΣτ 2023-2026, αναμένεται να μειωθεί στο 60.1% του ΑΕΠ το 2026.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 καταδεικνύουν πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των €315.1 εκ. (1.1% στο ΑΕΠ) σε σύγκριση με πλεόνασμα €141.6 εκ. (0.5% στο ΑΕΠ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών επαναβεβαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης για την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης και δημοσιονομικής σταθερότητας, στόχοι οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κατά την λήψη των οποιονδήποτε αποφάσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να ιεραρχούνται στην βάση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, του δημοσιονομικού κόστους υλοποίησης τους καθώς και της προστιθέμενης αξίας προς την οικονομία και τους πολίτες.

Related Articles