Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Δημόσια Διαβούλευση - Διάταγμα Κανονισμού PEPP

Το Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια θέσπισης αποτελεσματικών ρυθμίσεων και δημόσιας διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες στην αγορά, κυκλοφορεί το παρόν έγγραφο για σκοπούς υποβολής απόψεων.

Στόχος του προτεινόμενου διατάγματος είναι η εναρμόνιση με τα άρθρα 12, 47 και 57 της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (EE) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP)» .

Αντικείμενο του παρόντος διατάγματος είναι η θέσπιση όρων που αφορούν τη φάση συσσώρευσης και αποσυσσώρευσης των εθνικών υπολογαριασμών PEPP.

Το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) είναι ένα εθελοντικό συνταξιοδοτικό προϊόν που συμπληρώνει τα υφιστάμενα δημόσια και επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς και τα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα. Το εν λόγω προϊόν ρυθμίζεται από τον Κανονισμό (ΕΕ)2019/1238.

Ο εν λόγω Κανονισμός αποσκοπεί στην παροχή περισσότερων επιλογών στους αποταμιευτές και στην παροχή πιο ανταγωνιστικών ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων. Τα PEPP θα έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και θα μπορούν να προσφέρονται από ευρύ φάσμα παρόχων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδότησης, επιχειρήσεις επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Ουσιαστικά, ο εν λόγω Κανονισμός εναρμονίζει μία δέσμη βασικών χαρακτηριστικών για το PEPP, όπως η διανομή, το ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων, η επενδυτική πολιτική, η αλλαγή παρόχων, η διασυνοριακή παροχή και η δυνατότητα διασυνοριακής μεταφοράς, που θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους παρόχους ατομικών συντάξεων και θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για τις ατομικές συντάξεις.

Επίσης, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός τυποποιημένου πανευρωπαϊκού προϊόντος, διαθέσιμου σε όλα τα κράτη μέλη, το οποίο θα επιτρέψει στους καταναλωτές να επωφεληθούν πλήρως της εσωτερικής αγοράς μεταφέροντας τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους που σχετίζονται με αυτό το προϊόν στο εξωτερικό, προσφέροντας ευρύτερη επιλογή μεταξύ διαφόρων κατηγοριών παρόχων, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής διάστασης. Η λειτουργία ενός PEPP αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων σε πανευρωπαϊκή βάση, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας που θα ωφελήσουν τους αποταμιευτές.  

Το Υπουργείο Οικονομικών σας καλεί όπως υποβάλετε τα σχόλια σας, σε Word format, το αργότερο μέχρι τις 20.01.2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση ikonstantinidi@mof.gov.cy

Related Articles