Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ - Τροποποίηση του Νομοθετικού Πλαισίου αναφορικά με τους αποδεκτούς τρόπους παρουσίασης επιταγής σε τράπεζα για πληρωμή

Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Κυπριακού Γραφείου Συμψηφισμού Επιταγών, δημοσιοποιεί το παρόν έγγραφο, για σκοπούς υποβολής απόψεων από ενδιαφερόμενους φορείς, επί των πιο κάτω τροποποιητικών νομοσχεδίων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις προωθούνται για σκοπούς εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής εποχής και του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών. 

(α) Νόμος που τροποποιεί τον περί Συναλλαγματικών Νόμο (Κεφ. 262)

Το υπό αναφορά Νομοσχέδιο αποσκοπεί στην τροποποίηση του άρθρου 74Γ του Κεφ. 262 ώστε να διευρυνθούν οι τρόποι παρουσίασης επιταγής για πληρωμή. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη τροποποίηση, επιταγή θα μπορεί να παρουσιάζεται για πληρωμή, όχι μόνο μέσω της παρουσίασης του πρωτοτύπου της ή της ηλεκτρονικής διαβίβασης των ουσιώδη στοιχείων της στην τράπεζα επί της οποίας σύρεται, αλλά και με την αποστολή της ψηφιακής της απεικόνισης, μέσω των συστημάτων της τράπεζας στην οποία παρουσιάζεται. 

(β) Νόμος που τροποποιεί τον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο (Κεφ. 154)

Για σκοπούς εναρμόνισης με τις πρόνοιες του πιο πάνω τροποποιητικού νομοσχεδίου του Κεφ. 262, απαιτείται και η παράλληλη τροποποίηση του άρθρου 305Α του Κεφ. 154. Συγκεκριμένα, με το υπό αναφορά Νομοσχέδιο το Κεφ. 154 τροποποιείται ώστε, σε περίπτωση παρουσίασης επιταγής χωρίς αντίκρισμα για πληρωμή με ψηφιακή απεικόνιση, οι ηλεκτρονικές σημειώσεις που εναποθέτονται σε αυτήν σε σχέση με τον λόγο μη πληρωμής και την ημερομηνία παρουσίασης της για πληρωμή, να γίνονται αποδεκτά σε δικαστική διαδικασία. 

Το Υπουργείο Οικονομικών σας καλεί όπως υποβάλετε τα σχόλια ή απόψεις σας, σε Word format, μέχρι τις 4/7/2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση epitta@mof.gov.cy. 

Τα πιο πάνω τροποποιητικά σχέδια Νόμων ακολουθούν:

Related Articles