Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Δημόσια Διαβούλευση για Νομοσχέδιο «Νόμος που τροποποιεί τους περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους του 2002 μέχρι 2023» στα πλαίσια της παραχώρησης φορολογικών κινήτρων σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών, στα πλαίσια της παραχώρησης φορολογικών κινήτρων σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις, ανακοινώνει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό την τροποποίηση του βασικού Νόμου με το Νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους του 2002 μέχρι 2023», έτσι ώστε να παραχωρηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα για δαπάνες που διενεργούνται για επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου προς Μικρές και Μεσαίες Κοινωνικές Επιχειρήσεις. 

Το πλαίσιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου πηγάζει από τον 1ο Άξονα του Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Κύπρο «Δημιουργία Ευνοϊκού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος» το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την 9/1/2018 (Αρ. Απόφασης 84.130). Από τις 23/12/2020 βρίσκεται σε ισχύ ο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμος Ν. 207(Ι)/2020 όπου προνοεί για τη δημιουργία και τήρηση μητρώου εγγραφής Κοινωνικών Επιχειρήσεων και οι Κανονισμοί βρίσκονται στη διαδικασία ψήφισης στην Βουλή. 

Η εν λόγω τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση φυσικών προσώπων να επενδύουν σε Εγκεκριμένες Μικρές και Μεσαίες Κοινωνικές Επιχειρήσεις μέσω παροχής φορολογικών κινήτρων, είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικού ταμείου, είτε μέσω εναλλακτικής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης. 

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω τροποποίηση έχει ήδη ληφθεί η έγκριση του Γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και οι επισημάνσεις του έχουν περιληφθεί στο Νομοσχέδιο (ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ.406 – «Ενισχύσεις υπό μορφή εκπιπτόμενων δαπανών προς εξεύρεση του φορολογητέου εισοδήματος για δαπάνες που διενεργούνται από φυσικό πρόσωπο, είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικού ταμείου είτε μέσω εναλλακτικής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης, για επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου προς Μικρή και Μεσαία Κοινωνική Επιχείρηση»). 

Σύμφωνα με τον περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμο του 2020, κοινωνική επιχείρηση είναι η επιχείρηση η οποία εγγράφεται στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων ως κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού ή ως κοινωνική επιχείρηση ένταξης. Αρμόδια Αρχή για τους σκοπούς του περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμου του 2020, είναι η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών. 

Το Υπουργείο Οικονομικών σας καλεί όπως υποβάλετε τα σχόλια σας σε word format, στην κ. Μελίνα Σταύρου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mstavrou@customs.mof.gov.cy το αργότερο μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, 2023.         

     

 

Related Articles