Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Δημόσια Διαβούλευση - Νέο Νομοθετικό πλαίσιο για τη Διαχείριση Κρίσεων στον Τραπεζικό Τομέα

Το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και συγκεκριμένα της μεταρρύθμισης (C3.5R1): Νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων στα πιστωτικά ιδρύματα, δημοσιοποιεί το παρόν έγγραφο, για σκοπούς υποβολής απόψεων από ενδιαφερόμενους φορείς, επί των σχεδίων Νόμων που αναφέρονται πιο κάτω. Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα μέσω της θέσπισης πλαισίου για μια συνεκτική και συγκεκριμένη διαδικασία στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. 

Η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα, αποτελεί κύριο μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το οποίο εντάσσεται στον τρίτο Άξονα Πολιτικής του ΣΑΑ και ειδικότερα στη συνιστώσα που αφορά τη διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 

Η πιο κάτω δέσμη σχεδίων, αποτελείται από τόσο εναρμονιστικές όσο και από εθνικές διατάξεις.

(α) περί της Παροχής Έκτακτης Δημόσιας Χρηματοπιστωτικής Στήριξης σε Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα Νόμος του 2023

Το υπό αναφορά Νομοσχέδιο αποσκοπεί στην θέσπιση διαδικασίας για την παροχή στήριξης σε φερέγγυα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με το Άρθρο 18(4)(δ) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 και τις διατάξεις του άρθρου 32(4)(δ) της Οδηγίας 2014/59, όπως αυτές υιοθετήθηκαν στο άρθρο 32Γ(2)(δ) του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σοβαρή διαταραχή στην οικονομία και να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα  στη Δημοκρατία. 

(β) ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Σκοπός του εν λόγω Νομοσχεδίου είναι η ορθότερη εναρμόνιση με την παράγραφο 4 του Άρθρου 32 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ.                                                                                         

(γ) Ο περί Χρηματοπιστωτικής Στήριξης στα πλαίσια εξυγίανσης Νόμος του 2023

Το πιο πάνω Νομοσχέδιο έχει ως στόχο την άσκηση των διακριτικών ευχερειών των Άρθρων 37(10), 56, 57 και 58 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ, ώστε η αρχή εξυγίανσης, να έχει τη δυνατότητα, στην εντελώς εξαιρετική περίπτωση συστημικής κρίσης, να παρέμβει άμεσα για να αποφευχθεί η εκκαθάριση του ΑΠΙ ή να επιτευχθούν οι στόχοι εξυγίανσης, με τη χρήση δημόσια εργαλείων χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης (εργαλείο δημόσιας κεφαλαιακής στήριξης και της προσωρινής δημόσιας ιδιοκτησίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα δημόσια εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης χρησιμοποιούνται ως έσχατο μέσο, αφού προηγουμένως αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα άλλα εργαλεία εξυγίανσης. 

Το Υπουργείο Οικονομικών σας καλεί όπως υποβάλετε τα σχόλια ή απόψεις σας, σε Word format, μέχρι τις 28/2/2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpapanicolaou@papd.mof.gov.cy και epitta@mof.gov.cy.

 Τα πιο πάνω σχέδια Νόμων ακολουθούν:          

 

 

 

 

 

Related Articles