Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Ανάθεση Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στον Νομικό Οίκο Freshfields Bruckhaus Deringer, σε σχέση με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) στην Ελληνική Τράπεζα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

Ανάθεση Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στον Νομικό Οίκο Freshfields Bruckhaus Deringer, σε σχέση με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) στην Ελληνική Τράπεζα 

Αναφορικά με τα ευρήματα και τις συστάσεις στην Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθώς, και τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνονται τα ακόλουθα. 

Την περίοδο Μαρτίου 2018, το τραπεζικό σύστημα και κυρίως η πρώην ΣΚΤ, αντιμετώπιζε μεγάλες πιέσεις με τις εκροές καταθέσεων να βρίσκονται στα ύψη, δημιουργώντας αστάθεια στο όλο σύστημα, με ανησυχητικές προεκτάσεις. Οι εκροές καταθέσεων μόνο από την ΣΚΤ υπερέβαιναν τα €100 εκ. την ημέρα. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν, με την απόφαση του ημερομηνίας 14/3/2018, εξουσιοδοτούσε τη μίσθωση εξειδικευμένων υπηρεσιών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδεικνύονταν με το κόστος της ανάθεσης να αναλαμβάνεται από την ΣΚΤ στη βάση των σχετικών Διαταγμάτων για την ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ. 

Η πιθανή κατάρρευση της ΣΚΤ, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη φερεγγυότητα του κράτους, θα αποτελούσε πλήγμα στα ουσιώδη συμφέροντα της Δημοκρατίας. Συνεπώς, η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας για την αναζήτηση προσφορών από περιορισμένο αριθμό προεπιλεγμένων νομικών οίκων δεν ήταν πρακτικά και ρεαλιστικά εφαρμόσιμη, καθώς η διαδικασία αυτή θα απαιτούσε αρκετά μεγαλύτερο χρόνο για ολοκλήρωσή της. 

Η επιλογή της εταιρείας Freshfields Bruckhaus Deringe κρίθηκε ως προτιμητέα, καθώς είχε μακρά πείρα σε θέματα κρατικών ενισχύσεων και σχετική πείρα σε ανάλογες χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Σημειώνεται, επίσης, ότι, η εμπλοκή του επιλεχθέντος οίκου σε συναλλαγή αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης που είχε ολοκληρωθεί την αμέσως προηγούμενη περίοδο στη Γερμανία, κρίθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και σχετική. Αποδεδειγμένα, όλα τα μέλη της ομάδας που είχαν εμπλακεί στην εν λόγω συναλλαγή ήταν σε θέση να συνεισφέρουν προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζα και της ΣΚΤ έφεραν στην Κύπρο δύο σημαντικά οφέλη. Πρώτον, έγινε κατορθωτό να βγουν εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος το 30% των κόκκινων δανείων που υπήρχαν στην Κύπρο, και δεύτερον ήταν ο λόγος που οι Οίκοι επανέφεραν τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. 

Εν κατακλείδι, κρίνεται, εκ του αποτελέσματος, ότι, η επιλογή του Νομικού Οίκου Freshfields από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν η καταλληλότερη υπό τις περιστάσεις, παρά την όποια κριτική μπορεί να ασκηθεί.

 

 

Related Articles