Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Σχέδιο Οικία - Σχέδιο Διαχείρισης Δανείων που παραχωρήθηκαν στα πλαίσια κυβερνητικών σχεδίων στέγασης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ – ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Αυγούστου 2021 ενέκρινε το ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ. Σχετική είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2021. Στις 18 Φεβρουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι ενέκρινε τις ακόλουθες αλλαγές σε σχέση με το ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ: 

(Α) Παράταση Σχεδίου - H περίοδος υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιουνίου 2022. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Σχέδιο λήγουν στις 30 Απριλίου 2023.

(Β) Τροποποίηση Εισοδηματικών Κριτηρίων - Tο συνολικό ακαθάριστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτητή για τα έτη 2019 & 2020 δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ανά έτος :

(i) τις εξήντα χιλιάδες ευρώ (€60.000) για οικογένεια με τουλάχιστον τέσσερα εξαρτώμενα άτομα,

(ii) τις πενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€55.000) για οικογένεια με τρία εξαρτώμενα άτομα,

(iii) τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) για οικογένεια με δυο εξαρτώμενα,

(iv) τις σαράντα -πέντε χιλιάδες ευρώ (€45.000) για οικογένεια με ένα εξαρτώμενο

(v) τις τριάντα -πέντε χιλιάδες (€35.000) ευρώ για οικογένειας χωρίς εξαρτώμενα

(vi) τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) για μονήρη νοικοκυριά.

Τα πιο πάνω ισχύουν και για μονογονεϊκές οικογένειες. 

Σκοπός του ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΙΑ είναι η υποβοήθηση πρωτοφειλετών δανείων που έχουν συνάψει δάνεια με κυβερνητικά κεφάλαια (Στεγαστικό Σχέδιο Δανειοδότησης Ζευγαριών με Χαμηλά Εισοδήματα) με υποθήκη την 1η τους κατοικία είτε ή και μέσω του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου ή με συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια ή τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί από τραπεζικά ιδρύματα υπό κάποιες ιδιαιτερότητες όπως ανέγερση κατοικίας σε Κυβερνητική Γη ή σε Τουρκοκυπριακή Γη ή σε περιοχή που βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του βρετανικού κράτους και παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019. 

Με το ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ θα δίδεται η ευχέρεια στους δικαιούχους πρωτοφειλέτες των δανείων αυτών μετά από την υποβολή αίτησης να προχωρήσουν σε διευθέτηση των υπολοίπων των δανείων τους με τις ακόλουθες δυο επιλογές: 

(α) με αναδιάρθρωση του εναπομείναντα Κεφαλαίου του δανείου στα πλαίσια εφικτής και βιώσιμης λύσης, είτε,

(β) με πλήρη και άμεση αποπληρωμή του εναπομείναντος Κεφαλαίου 

To κεφάλαιο που υπολείπεται, είναι το εκδοθέν κεφάλαιο με βάση την αρχική έγκριση πλέον οι χρεώσεις για ασφάλεια ζωής και πυρός, μείον οι αποπληρωμές του δανειολήπτη από ίδιους πόρους μέχρι την ημερομηνία ρύθμισης ή εξόφλησης με βάση το Σχέδιο αυτό. 

Οι δυνητικά επιλέξιμοι πρωτοφειλέτες για το ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ έχουν ήδη ενημερωθεί τόσο γραπτώς όσο και τηλεφωνικώς από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. 

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες όπως προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης για συμμετοχή στο ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ, προτού παρέλθει η περίοδος υποβολής δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου 2022. Όσοι επιλέξιμοι δανειολήπτες δεν υποβάλουν αίτηση θα απωλέσουν το δικαίωμα που παραχωρείτε μέσω του ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΙΑ για διαγραφή σημαντικού μέρους του ποσού του δανείου τους. 

Με την λήξη της περιόδου συμμετοχής στο ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ενέργειες, στην βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, για ανάκτηση των οφειλών των δανειοληπτών που δεν επέλεξαν να συμμετέχουν στο ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ. 

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης στο τηλέφωνο 80000030. 

 

 24 Φεβρουαρίου 2022

 

Related Articles