Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Ανακοίνωση για εξυπηρετούμενα δάνεια με αίτηση στο σχέδιο Εστία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΕΣΤΙΑ»

Βασικό κριτήριο ένταξης στο σχέδιο Εστία για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστασία της Κύριας Κατοικίας είναι όπως τα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα τόσο κατά τις 30/7/2017 (ημερ. δημοσιοποίησης προωθούμενου σχεδίου) όσο και κατά τις 30/6/2019 (ημερ. προκήρυξης σχεδίου).

Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επανεξέτασε τις πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις οι οποίες ήταν εξυπηρετούμενες κατά την 30/9/2017, αλλά μη εξυπηρετούμενες στις 30/6/2019.

Διαπιστώθηκε ότι για αριθμό εξ’αυτών προηγήθηκε αναδιάρθρωση με όρους που αρχικά απαιτούσαν την καταβολή χαμηλής δόσης, η οποία δεν κάλυπτε τόκους και δόση κεφαλαίου και η οποία αυξήθηκε μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Συνεπώς τα δάνεια αυτά αρχικά κατατάχθηκαν ως εξυπηρετούμενα και δεν εντάχθηκαν στο σχέδιο.

Λόγω του ότι η αναδιάρθρωση ήταν υποτυπώδης και προνοούσε την καταβολή χαμηλής δόσης κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, η δυνατότητα ουσιαστικής εξυπηρέτησης των δανείων δεν διαφαινόταν κατά την ημερομηνία αυτή. Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι, όταν στη συνέχεια οι δόσεις του δανείου αυξήθηκαν αυτό κατέστη μη εξυπηρετούμενο, πληρώντας το κριτήριο της μη εξυπηρετούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης κατά τις 30 Ιουνίου 2019.

Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο σε Απόφασή του ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2022, ενέκρινε την ένταξη στο Σχέδιο Εστία των πλήρως συμπληρωμένων αιτήσεων για τις οποίες διαπιστωθεί, μετά από ενημέρωση από τους πιστωτές, ότι χαρακτηρίζονται από το πιο πάνω ιστορικό αναδιάρθρωσης.

9 Φεβρουαρίου 2022

 

Related Articles