Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δήλωση Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου 2024

Η κοινή δήλωση για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης για το 2025 ικανοποιεί την Κύπρο καθώς επιβεβαιώνει την προσεκτική και συντηρητική δημοσιονομική πολιτική που η Κύπρος ακολουθούσε μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός, οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις συνόδους του Eurogroup και του Ecofin.

Στη συνάντηση του Eurogroup, τη Δευτέρα, συζητήθηκαν η δημοσιονομική πολιτική για την ευρωζώνη το 2025, καθώς και η πορεία ολοκλήρωσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Eurogroup, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2025 βασίζεται στην πρόσφατη συμφωνία για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Όπως τόνισε, η κοινή δήλωση που συζητείτο «μας βρίσκει σύμφωνους και μας ικανοποιεί γιατί πρώτα από όλα επιβεβαιώνει την πολιτική που ακολουθούσαμε μέχρι σήμερα, δηλαδή την προσεκτική συντηρητική δημοσιονομική πολιτική, την προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή οικονομία».

Όσον αφορά την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως η Κύπρος στηρίζει την προσπάθεια γιατί η πρόταση «δίνει στους επενδυτές μια ασφάλεια, μια εξασφάλιση θα απελευθερώσει κονδύλια για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως και της Κύπρου».

«Ταυτόχρονα θα υπάρξει μια συντονισμένη εποπτεία, ένα πλαίσιο το οποίο θα αξιοποιήσει και τις υφιστάμενες εποπτικές δομές της κάθε χώρας» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πορεία εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ, ο κ. Κεραυνός εκτίμησε πως μέχρι στιγμής «η Κύπρος προχωρεί με έναν καλό βηματισμό».

«Βεβαίως υπάρχουν θέματα τα οποία στην πορεία τα αντιμετωπίζουμε, όπως νομίζω συμβαίνει και με όλες τις χώρες» συνέχισε, σημειώνοντας πως «μέχρι στιγμής έχουμε υποβάλει ένα αριθμό αιτημάτων και ετοιμαζόμαστε για την τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη δόση».

Video: Minister Statetment at arriving for Eurogroup meeting on 11 March 2024

Related Articles