Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Γραφείο Τύπου  |  Γραφείο Τύπου Υπουργού

Γραφείο Τύπου

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ κατά την συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Κατά τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη που δόθηκε, σήμερα, Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, αναφορικά με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογραφων.

Ερώτηση: Εκκρεμεί σχέδιο δανειοδότησης μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων – εκκρεμότητα που δημιουργεί και επιπλέον στασιμότητα στα όποια οικονομικά πλάνα διαχείρισης της κρίσης από πλευράς εταιρειών. Τι λέτε στις επιχειρήσεις: Να περιμένουν ή να ξεχάσουν το σχέδιο αυτό και να προχωρήσουν σε δανεισμό από μόνες τους;

Υπουργός Οικονομικών: Επιτρέψτε μου να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιγράψει με μεγάλη ακρίβεια την κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε. Η ιεράρχηση μας ως κράτος είναι να σώσουμε ζωές, να σώσουμε ζωές αγαπημένων μας. Οι περιορισμοί οι οποίοι επιβάλλονται αποσκοπούν σε αυτή την ιεράρχηση και σίγουρα ανατρέπουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και έχουν σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις. Σε αυτό τον πόλεμο, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα όπλα που έχουμε.

Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που εξήγγειλαν ένα από τα πιο τολμηρά δημοσιονομικά πακέτα. Ένα δημοσιονομικό πακέτο που αποσκοπούσε στη στήριξη τόσο των εισοδημάτων των εργαζομένων, όσο και έμμεσα στη στήριξη των επιχειρήσεων για να μην χρεωκοπήσουν, αλλά να έχουν ένα μεγάλο μέρος του μισθολογίου τους καλυμμένο από το κράτος. Σε μια περίοδο, στην οποία η δημοσιονομική επίπτωση δεν είναι μόνο η αύξηση των δαπανών από αυτά τα τολμηρά πακέτα που μόλις σήμερα είπαμε ότι θα ανανεωθούν για δεύτερο και τρίτο μήνα εάν χρειαστεί, η δημοσιονομική επίπτωση έρχεται και από τα μειωμένα έσοδα. Και είναι γι αυτό που προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητά μας, και είναι γι αυτό που είμαστε ικανοποιημένοι που χθες πετύχαμε, σε αυτές τις πολύ αντίξοες συνθήκες, να έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με σχετικά ευνοϊκά επιτόκια, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα. Όμως, δεν είναι χωρίς όριο οι δημοσιονομικές μας αντοχές.

Στην ΕΕ, για να έρθω στην ερώτηση, χρησιμοποιούνται αρκετά εργαλεία: το ένα είναι το δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο, όπως είπα, θα εξαντλήσουμε όλα μας τα περιθώρια σύμφωνα με τις δυνατότητες και τον σχεδιασμό που κάνουμε συνεχώς και φαίνεται ότι αποδίδει. Το άλλο έργο είναι η ένεση ρευστότητας στην αγορά μέσω της χρήσης της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα. Λανθασμένα γράφεται κάποτε ότι είναι στήριξη στις τράπεζες. Δεν είναι στήριξη στις τράπεζες και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο αναθεωρήθηκε, κάνει σαφή λόγο για κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις. Δεν θα δώσουμε σεντ στις τράπεζες. Χρησιμοποιούμε λεφτά από τη ρευστότητα των τραπεζών, με ένα καθορισμένο, πολύ ευνοϊκό επιτόκιο της τάξεως του 0,75 μέχρι 1,5% – κάτι που δεν θα έκανε μόνος του ο τραπεζικός τομέας εάν δεν γινόταν αυτό το πρόγραμμα για να στηρίξουμε την επιχείρηση. Η κρατική εγγύηση κατά 70% και η τραπεζική εγγύηση – γιατί και οι τράπεζες λαμβάνουν ρίσκο – και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι γιατί ακούμε πολλές φορές να λέγεται ‘και οι τράπεζες πρέπει να λάβουν ρίσκο και κόστος’, με αυτό το σχέδιο, με ένα συγκεκριμένο και όχι θεωρητικό τρόπο, και οι τράπεζες θα λάβουν ρίσκο. Επειδή, στο τέλος της περιόδου ο μικρός επιχειρηματίας, ο αυτοεργαζόμενος, ο οποίος δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο, το οποίο χρειάστηκε την ώρα της ανάγκης για να καλύψει κάποια από τα τρέχοντα έξοδα του, έρχεται το κράτος – αρωγός και η τράπεζα – αρωγός, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα των τραπεζών για να δοθεί αυτό το δάνειο. Δεν είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με δημοσιονομικού περιεχομένου άμεσης επίπτωσης εργαλεία.

Ερώτηση: Για πόσο χρονικό διάστημα θεωρεί η Κυβέρνηση ότι θα κρατήσει η κρίση; Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να επιστρέψουμε στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν την πανδημία; Υπάρχει plan B σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε δεύτερο κύμα;

Υπουργός Οικονομικών: Σε ό,τι αφορά στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αυτή είναι συνυφασμένη με τη διάρκεια της πανδημίας. Με τα ιατρικά και επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά εξελίσσονται. Όπως έχω πει και προηγουμένως, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι απότοκο των περιορισμών. Κατά συνέπεια, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε όσο καλύτερα γίνεται αυτούς τους περιορισμούς, προκειμένου να περάσει γρήγορα η κρίση την οποία βιώνουμε και να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια οικονομική πολιτική, η οποία θα βασίζεται στην άρση των περιορισμών.

Έχουμε πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, και με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, κάνουμε ένα πιο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Ο εν λόγω σχεδιασμός βασίζεται ουσιαστικά σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά στον επανακαθορισμό του χρηματοδοτικού μας προγράμματος, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Έδωσα ένα παράδειγμα προηγουμένως, το οποίο αφορούσε στην εξασφάλιση ρευστότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε, όσο καλύτερα γίνεται, την οικονομία του τόπου μας. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών με μια σειρά μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας με όση αβεβαιότητα έχουμε αυτή τη στιγμή. Το πλάνο που καταρτίζουμε αυτή τη στιγμή που αφορά και στην ανάκαμψη της οικονομίας, βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις για την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο. Εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα προσαρμόσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομική μας πολιτική, ώστε να ανακάμψουμε. Σε αυτό το πλάνο μπαίνουν κάποιες πρόνοιες και πολιτικές που αφορούν στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε νέα προβλήματα στην οικονομία. Θέλω να επαναλάβω ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας. Κάνουμε τους καλύτερους σχεδιασμούς, βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους. Τα πάντα ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το εύρος και την πορεία της πανδημίας.  

Ερώτηση: Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν στον τομέα της υγείας, οι οποίες βάσει διαταγμάτων πρέπει να λειτουργούν. Πλην όμως, οι παρεμφερείς επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται, είτε σταμάτησαν να λειτουργούν είτε υπολειτουργούν. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών για αυτούς τους τομείς;

Υπουργός Οικονομικών: Οι παρεμφερείς κλάδοι καλύπτονται από τα σχέδια, τα οποία έχει αναφέρει η Υπουργός Εργασίας. Όλοι όσοι έχουν πληγεί, καλύπτονται από αυτά τα σχέδια».

Σχετικά Άρθρα