Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Γραφείο Τύπου  |  Γραφείο Τύπου Υπουργού

Γραφείο Τύπου

Δήλωση Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη

Οι πολιτικές των ελλειμμάτων ήταν αυτές που είχαν καταστήσει αναπόφευκτη την διόγκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Από την άλλη, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και ο ισοσκελισμένος, ουσιαστικά, προϋπολογισμός, επιτρέπει σήμερα την προώθηση πολύ σημαντικών φορολογικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό, ότι στο τέλος του έτους τερματίζεται η έκτατη φορολογία επί των μισθών, με μια ελάφρυνση των €80 περίπου εκ.

Δεύτερο, έχει χθες εγκριθεί η πρόταση για μείωση των μεταβιβαστικών τελών για τα ακίνητα στο μισό, κάτι που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις συναλλαγές και την οικονομική δραστηριότητα.

Και τρίτο, έχει επίσης εγκριθεί η μείωση των φορολογιών κατοχής ακίνητης περιουσίας στα 45εκ, από τα 100εκ που ήταν το 2015 και τα 120εκ που ήταν το 2013.

Αυτές οι μειώσεις δεν παραβιάζουν τα όρια που η κυβέρνηση είχε θέσει για το 2016 και γι’ αυτό εκφράζω τις ευχαριστίες μου στη Βουλή.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση:

Πρώτο, ως κυβέρνηση είχαμε εισηγηθεί την είσπραξη αυτών των 45εκ μέσα από μια φορολογία, αντί δύο, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών. Είναι γνωστό πως υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από τους Δήμους, και συνεπώς θα ισχύσουν και για φέτος οι δύο φορολογίες, η μια από το κράτος και η άλλη από τις Τοπικές Αρχές, χωρίς όμως καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Δεύτερο, ως κυβέρνηση είχαμε επίσης εισηγηθεί την φορολόγηση με βάση την γενική εκτίμηση του 2013. Θωρούσαμε πως αυτό θα ήταν πιο δίκαιο γιατί θα αποτύπωνε πιο σωστά τις αναπτύξεις και τις μεταβολές που μεσολάβησαν από το 1980, χωρίς να διαφοροποιείται ασφαλώς η συνολική φορολογική είσπραξη. Η Βουλή θεώρησε ορθότερη την φορολόγηση με βάση την γενική εκτίμηση του 1980 και αυτή η απόφαση είναι σεβαστή.

Η Βουλή προχώρησε και σε ένα ακόμη βήμα, στην κατάργηση της μιας εκ των δύο φορολογιών ακινήτων από το 2017. Δηλαδή από την επόμενη χρονιά θα υπάρχει μόνο μια φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, αυτή που επιβάλλεται από τις Τοπικές Αρχές, και αυτό θα επιφέρει πρόσθετη ελάφρυνση €30εκ.

Θεωρώ πως με αυτή της την απόφαση, η Βουλή αναγνωρίζει την σημαντική διόρθωση της οικονομίας μας και την ανάγκη, συνεπώς, για διατήρηση αυτής της πορείας. Για διατήρηση δηλαδή της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.

Από την πλευρά μου θα ένιωθα πολύ πιο άνετα εάν αυτή η απόφαση της Βουλής συνδυαζόταν με την έγκριση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει και θέτει ένα όριο στο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, συνδέοντας τις προς τα πάνω μεταβολές με τις επιδόσεις της οικονομίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, από 1/1/2017 οι υφιστάμενες νομοθεσίες προβλέπουν ότι επανερχόμαστε στα παλιά όπου δεν υπήρχε κανένα όριο στις αυξήσεις, προσαυξήσεις, προσλήψεις και παρεμφερή επιδόματα.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στηρίζουμε και τις πιο δύσκολες αλλά σωστές αποφάσεις και όχι μόνο τις εύκολες και δημοφιλείς.

Ελπίζω πως τον Σεπτέμβριο θα εγκριθούν αυτά τα νομοσχέδια μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας για να διασφαλιστούμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά δημοσιονομικός εκτροχιασμός αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θετικές προοπτικές για την οικονομία μας.

 

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2016

Σχετικά Άρθρα