Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Γραφείο Τύπου  |  Ανακοινώσεις & Εγκύκλιοι Υπουργείου

Γραφείο Τύπου

Αποστολή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο του Άρθρου IV

Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συναντήθηκε με τις κυπριακές αρχές κατά την περίοδο 19-29 Μαρτίου 2024, για να συζητήσει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, τις προοπτικές και τους κινδύνους, όπως και τις προτεραιότητες πολιτικής.

Στο τέλος της επίσκεψης, ο κ. Alex Pienkowski, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Υποστηριζόμενη από τις κατάλληλες πολιτικές, η κυπριακή οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και έχει αποδειχθεί ευρέως ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κλυδωνισμούς. Η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2%. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές, μειώνοντας σημαντικά το δημόσιο χρέος.

Οι βασικές συστάσεις πολιτικής από το ΔΝΤ είναι οι εξής:

• Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα θα πρέπει να διατηρηθούν έως ότου το χρέος μειωθεί αισθητά κάτω από το 60 τοις εκατό του ΑΕΠ.

• Οι αρχές θα πρέπει να αντισταθούν στην πρόσθετη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών του δημόσιου τομέα και να αποφύγουν την περαιτέρω επέκταση των μη στοχευμένων μειώσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

• Ο χρηματοοικονομικός τομέας παρουσιάζεται ανθεκτικός αλλά απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, συμπεριλαμβανομένου του μη τραπεζικού χρηματοοικονομικού τομέα.

• Μετά από πρόσφατες τροποποιήσεις, το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει χωρίς περαιτέρω αλλαγές.

• Απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα και στην εκπαίδευση για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.

• Απαιτούνται πρόσθετες πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής του κλίματος για την επίτευξη των στόχων εκπομπών και τη μείωση των κλιματικών κινδύνων.

Οι κυπριακές αρχές γενικά χαιρετίζουν τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις του ΔΝΤ. Ειδικότερα, συμφωνούμε με την άποψη ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανθεκτική παρά τις αντιξοότητες και ότι τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται σε σωστή πορεία. Ως προς τις συστάσεις, συμφωνούμε ότι οι μισθοί γενικά θα πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα, η διακυβέρνηση των ημικρατικών οργανισμών χρήζει βελτίωσης, η οικονομική αυτονομία των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι σημαντική και τέλος ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί η εποπτεία των επαγγελματικών κλάδων, όπως του δικηγορικού και του λογιστικού επαγγέλματος.

 

Γραφείο Τύπου

Tags

Αρχείο

Σχετικά Άρθρα