Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Εκδόσεις   |  Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής

Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024-2026

Το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ) προσδιορίζει και παρουσιάζει συνολικά τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.

Το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής για το 2024-2026 έχει καταρτιστεί λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών όπως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει τις αγορές, επιφέροντας πολύ σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο παγκοσμίως. Σε ότι αφορά την πανδημία, οι περιορισμοί στις διακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα έχουν εν πολλοίς αρθεί σε διεθνές επίπεδο. Στις 5 Μαΐου 2023, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το τέλος της Covid-19 ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας, τονίζοντας παράλληλα ότι εξακολουθεί να αποτελεί απειλή.

Σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση έχει επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, οι οποίες, αναπόφευκτα, επιφέρουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και κόστος κυρίως στην ευρωπαϊκή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Οι επιπτώσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με τους κύριους κινδύνους να αφορούν την αύξηση του πληθωρισμού, και ειδικά τις τιμές ενέργειας και των σιτηρών.

Το ΣΠΔΠ 2024-2026, όπως προκύπτει από τον περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο (Ν.20(Ι)/2014), αποτελείται από τρεις Δηλώσεις-Κεφάλαια. Το Κεφάλαιο 1, "Δήλωση Κυβερνητικής Στρατηγικής" (ΔΚΣ), αναλύει το ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής για την περίοδο 2024-2026. Λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, κύρια προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αποτελεί ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων. Ταυτόχρονα, η οικονομική πολιτική του κράτους εστιάζεται και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές περιγράφονται στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για την οικονομία «Όραμα 2035» που έχει ετοιμάσει το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Στο Κεφάλαιο 2, «Δήλωση Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (ΔΔΣ), παρουσιάζονται οι πρόσφατες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο. Στη βάση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων και προβλέψεων θα καθοριστούν τα ανώτατα όρια δαπανών για κάθε Υπουργείο/Υφυπουργείο και ανεξάρτητη υπηρεσία. Στόχος της δημοσιονομικής στρατηγικής είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, η επίτευξη των προτεραιοτήτων πολιτικής σύμφωνα με τη ΔΚΣ, η βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών μέσω της ανακατανομής των δημοσίων δαπανών προς κατηγορίες με υψηλή προστιθέμενη αξία καθώς και η χρήση των περιορισμένων δημόσιων πόρων αποδοτικά, αποτελεσματικά και με διαφάνεια.

Στο Κεφάλαιο 3, "Δήλωση Πολιτικής Απασχόλησης" (ΔΠΑ), προσδιορίζεται η πολιτική για την αποτελεσματική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο πλαίσιο των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ περιλαμβάνονται και οι πολιτικές που αφορούν στη βελτίωση της διαφάνειας, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, καθώς και της περαιτέρω ανάπτυξης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ανακοινώσεις & Εγκύκλιοι

Γραφείο Τύπου Υπουργού