Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Είσπραξη €20,9εκ από την Κύπρο, ως προκαταβολή για το REPowerEU

Ο Υπουργός Οικονομικών χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταβολή στην Κύπρο ποσού ύψους €20,9εκ. από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως προκαταβολή για την εφαρμογή των Μέτρων του REPowerEU.

Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει ποσό ύψους €104εκ για χρηματοδότηση του νέου Κεφαλαίου REPowerEU στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΄Κύπρος – το αύριο’, για εφαρμογή πρόσθετων μεταρρυθμίσεων αλλά και νέων ή αναβαθμισμένων σχεδίων κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και για περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026.

Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσό ύψους €263εκ και με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων που τώρα διενεργούνται από τους θεσμούς τις ΕΕ επί της αίτησης πληρωμής της 2ης και 3ης δόσης, που υποβλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 15 Δεκεμβρίου 2023, θα εισπραχθούν άλλα €152,2εκ. Συνολικά οι εισπράξεις (€415εκ) από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το 2021 μέχρι και πρώτο τετράμηνο 2024, έχουν ως ακολούθως:

  • με την υποβολή και έγκριση του αρχικού Σχεδίου το 2021 έγινε η εκταμίευση της προκαταβολής, ύψους €157εκ.,
  •  με την επίτευξη των πρώτων 14ων οροσήμων έγινε εκταμίευση το 2022 της 1ης δόσης, ύψους €85εκ.,
  • με την έγκριση της τροποποίησης του Σχεδίου και ενσωμάτωσης του νέου Κεφαλαίου REPowerEU σήμερα εισπράχθηκε πρόσθετη προκαταβολή ύψους €21εκ. και
  • με την ολοκλήρωση των 38 οροσήμων της 2ης και 3ης δόσης και αφού περατωθούν και οι έλεγχοι της ΕΕ αναμένεται η εκταμίευση ποσού ύψους €152,2εκ εντός του πρώτου τετράμηνου 2024. 

Ακολουθεί μέσα στο 2024 η υποβολή δύο αιτήσεων πληρωμής για την 4η και 5η δόση για είσπραξη €197εκ. 

Ο Υπουργός ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στενή συνεργασία, όλους τους εταίρους, καθώς και τους Φορείς Υλοποίησης του εθνικού μας Σχεδίου και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για επίτευξη του συνόλου των στόχων και οροσήμων έγκαιρα και στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που συμφωνήθηκαν.

Related Articles