Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup και στη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) Λουξεμβούργο, 16 και 17 Οκτωβρίου 2023

O Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup και στη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), που πραγματοποιήθηκαν σήμερα και χθες στο Λουξεμβούργο. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), κα Janet Yellen, επικεντρώνοντας τη συζήτηση τους στις οικονομικές προοπτικές και τις προκλήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, και αφού αξιολόγησαν τις αλληλένδετες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, συμφώνησαν ως προς τη σημασία της συνέχισης του υπερατλαντικού οικονομικού διαλόγου, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. 

Στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, βρέθηκε η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Κεραυνός τόνισε τη σημασία όπως, το νέο πλαίσιο διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη, μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς τη ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση. Αναγνώρισε, στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία εντός του 2023, προκειμένου το νέο πλαίσιο να μπορεί να τεθεί σε ισχύ από το 2024, οπόταν και τερματίζεται η προσωρινή παρέκκλιση από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που ισχύει από το 2020, λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία. Το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, τα αναθεωρημένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για 5 κράτη μέλη, τα οποία περιλαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προς αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Υπουργός είχε διμερή συνάντηση με την Υπουργό Οικονομικών της Λιθουανίας, κα Gintarė Skaistė για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, με έμφαση στη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Related Articles