Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στο Λουξεμβούργο στις 16-17 Οκτωβρίου 2023

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός θα μεταβεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, 2023, στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει την ερχομένη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και Τρίτη 17 Οκτωβρίου, 2023, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Ο κ. Κεραυνός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση με διευρυμένη σύνθεση του Eurogroup, με τη συμμετοχή της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, κας Janet Yellen. Οι Υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την Αμερικανίδα ομόλογό τους σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και προοπτικές, υπό το φως και των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων. Περαιτέρω, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις για την εφαρμογή των συστάσεων για τη ζώνη του ευρώ για το 2023, όπως και για τη συμβολή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στους στόχους της πολιτικής της ζώνης του ευρώ.

Την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin, όπου οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία συναντίληψης ως προς τις βασικές πρόνοιες μιας ενδεχόμενης μελλοντικής συμφωνίας. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί, επίσης, για την πρόοδο στην υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αναμένεται να εγκρίνει και τα αναθεωρημένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για 5 κράτη-μέλη, τα οποία περιλαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προς αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τέλος, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για την πρόοδο των συζητήσεων για τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Related Articles