Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού στην Εναρκτήρια Συνάντηση του Έργου Ολοκληρωμένος Φορολογικός Μετασχηματισμός

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού 

Εναρκτήρια Συνάντηση του Έργου Ολοκληρωμένος Φορολογικός Μετασχηματισμός

 Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023, Ώρα: 11:00 π.μ.

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών 

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη μου χαρά χαιρετίζω την έναρξη του έργου ερευνητικής συνεργασίας για τη μεταρρύθμιση του Φορολογικού Πλαισίου της Κύπρου, στα πλαίσια ολιστικής προσέγγισης, που αγγίζει και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου. Ένα έργο στο οποίο ως Κυβέρνηση αποδίδουμε τεράστια σημασία, γιατί όπως γνωρίζετε οι πρόνοιες και οι διατάξεις ενός φορολογικού συστήματος είναι καθοριστικές για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και της διασφάλισης της βιωσιμότητας της, μέσα από τη διαφανή και δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους.

Η Φορολογική Μεταρρύθμιση αποτελεί πάγιο αίτημα των περισσοτέρων επαγγελματικών φορέων και εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και άλλων οργανωμένων φορέων τα τελευταία χρόνια. Πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, να σταθμίζει το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο και τις εξελικτικές προοπτικές του, ενώ παράλληλα να είναι διαφανές, απλοποιημένο και να διέπεται από την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία.

Θα πρέπει να είναι ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιο, καθώς και να ικανοποιεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές, με στόχευση τη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής καθώς και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης. 

Όπως ήδη έχουμε εξαγγείλει, το έργο έχει ανατεθεί στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο στελεχώνεται από έμπειρους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες εμπειρογνώμονες τόσο σε φορολογικά, όσο και σε νομικά θέματα, και είναι ο πλέον κατάλληλος φορέας που δύναται να εργαστεί αντικειμενικά, με απώτερο και μόνο στόχο το καλύτερο δυνατό για την Κυπριακή Οικονομία. 

Με αυτή την ευκαιρία, καλώ όλους σας να καταθέσετε στα πλαίσια των διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν, τις απόψεις και εισηγήσεις σας ως προς το φορολογικό μοντέλο που δύναται να ακολουθήσει η Κύπρος ή ακόμα και συγκεκριμένες υποδείξεις και προτάσεις που θα προσδώσουν αξία στο έργο της μεταρρύθμισης. 

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία, την προσοχή σας και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο ζητούμενο για το ευρύτερο καλό της Κύπρου.

Related Articles