Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Ομιλία Υπουργού Οικονομικών στο 4ο Συνέδριο ‘’Τραπεζικό Σύστημα: Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες’’

Κυρίες και Κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τις προκλήσεις και ευκαιρίες που ανακύπτουν στον Τραπεζικό τομέα στην Κύπρο. Είναι γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα αντικατοπτρίζει την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και επομένως η ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία του είναι απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών. Οι συνεχείς αλλαγές και προκλήσεις του τομέα αναγκάζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους συμμετέχοντες στην αγορά να παραμένουν σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

Η οικονομία μας έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα της, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έθεσαν αντιμέτωπη τη χώρα μας με πολύπλοκες προκλήσεις, αλλά η σταθερότητα και η διορατικότητα στη διαχείρισή τους βοήθησαν στην αποφυγή χειρότερων επιπτώσεων. Με σωστά οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα, καταφέραμε να διατηρήσουμε την ανάπτυξη και να προστατεύσουμε την ευημερία των πολιτών μας, αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα με αποφασιστικότητα. Τούτων λεχθέντων, θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι οι προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά μας.

Ο τραπεζικός τομέας έχοντας πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια αξιόλογα βήματα προόδου, με ισχυρή κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα, διαδραμάτισε έναν καθοριστικό και παραγωγικό ρόλο σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει. Ωστόσο, ελλοχεύουν ορατές προκλήσεις και κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας είναι η σειρά επανειλημμένων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία ακολουθεί ίσως τον πιο αποφασιστικό κύκλο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 40 ετών. Αυτές οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων έχουν σημαντικές και πολύπλευρες επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς αυξάνουν το κόστος δανεισμού για την αγορά κατοικίας, την εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Κατανοώντας τις σοβαρές προεκτάσεις που προκύπτουν, οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει κάποια θετικά μέτρα όσον αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς επίσης και όσον αφορά τη διαμόρφωση των καταθετικών επιτοκίων. Είμαι βέβαιος όμως ότι οι τράπεζές αναλαμβάνοντας το κοινωνικό τους μερίδιο ευθύνης θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά αυτές τις εξελίξεις και ευελπιστώ ότι θα ληφθούν επιπλέον θετικά μέτρα από όλες τις τράπεζες.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στη τρέχουσα κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) η οποία για πολλά χρόνια αποτελούσε εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη και την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. Σήμερα το ποσοστό των ΜΕΔ έχει μειωθεί σημαντικά και αποτελεί θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία, καθώς αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες για τη διαχείριση των ΜΕΔ και την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Ενδεικτικά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης προόδου σχετικά με την εξέλιξη των ΜΕΔ σε σχέση με συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί στα πλαίσια του σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η οποία κατατέθηκε και εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι δύο ποσοτικοί στόχοι του Σχεδίου σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ικανοποιηθεί, και η υλοποίηση του στόχου θα συμβάλει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η προοπτική για το αύριο είναι άκρως ενθαρρυντική, καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα και συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). Η ψήφιση νομοσχεδίων για ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την οικονομική σταθερότητα και την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Επιπρόσθετα η στροφή των τραπεζών προς την ηλεκτρονική τραπεζική αποτελεί μια θετική εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την ανάγκη του χρηματοπιστωτικού τομέα να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι η διαθεσιμότητα ψηφιακών προϊόντων αποτελεί τη λύση για την ενίσχυση των εσόδων τους, καθώς οι πελάτες εξοικειώνονται με την ευκολία και την αποτελεσματικότητα της ψηφιακής χρήσης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να είναι πιο αποτελεσματικές και ευέλικτες. Η στροφή αυτή είναι αναπόφευκτη για την ανταγωνιστική παραμονή των τραπεζών στον ψηφιακό κόσμο της οικονομίας και στην ανάδυση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Είναι γεγονός ότι ο τραπεζικός χάρτης στην Κύπρο έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Τέσσερις τράπεζες έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα της χώρας με ανακατατάξεις και στα μετοχικά κεφάλαια εκείνων των τραπεζών που έμειναν στην εγχώρια αγορά. Το τραπεζικό σύστημα είναι ενδογενές, με επικέντρωση στην εγχώρια αγορά , και με το μέγεθος του ως προς το ΑΕΠ της χώρας να βρίσκεται στον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τυχόν εξαγορές και συγχωνεύσεις, ένδειξη ενός υγιούς τομέα και λειτουργίας των κανόνων της ελεύθερης αγοράς

Διαρθρωτικές αλλαγές, είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω τεχνολογικής αναβάθμισης, αναμένεται να συμβάλουν στη ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην βελτίωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τους καταναλωτές στην Κύπρο. 

Κυρίες και Κύριοι, 

Οι θετικές αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα εμπιστοσύνης, καθιστώντας προφανές ότι βρισκόμαστε στη σωστή πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη, καταρρίπτοντας τις όποιες κινδυνολογίες ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να λαμβάνουμε αποτελεσματικά μέτρα όπου χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία και την αξιοπιστία μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή σκηνή. 

Προσβλέπω στη συνεργασία όλων σας για την απάμβλυνση των συνεπειών στην αγορά και τα νοικοκυριά από τα αυξημένα επιτόκια και στην ενεργότερη συμμετοχή στην παροχή εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση. 

Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας.

Related Articles