Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup και άτυπου Ecofin στην Ισπανία, 15-16 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στην Ισπανία οι άτυπες εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin). Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός.

Η συζήτηση των Υπουργών Οικονομικών επικεντρώθηκε στην αλληλεπίδραση μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με τους επιδιωκόμενους στόχους της νομισματικής πολιτικής. Οι δύο πολιτικές επιβάλλεται να λειτουργούν συμπληρωματικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο οι υφιστάμενες προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, όσο και οι μελλοντικές προτεραιότητες της ΕΕ για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σε ότι αφορά την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, ενδυναμώνοντας το ρόλο της στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Την Παρασκευή ο κ. Κεραυνός συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη με βάση την παρουσίαση των θερινών προβλέψεων της Ε. Επιτροπής. Ο κ. Κεραυνός συμφώνησε με την ανάγκη ευθυγράμμισης της δημοσιονομικής πολιτικής με τη νομισματική πολιτική για τον περιορισμό του πληθωρισμού χωρίς ωστόσο αυτό να θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε εκ νέου τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων στην οικονομία και στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη για διεξοδική ανάλυση τόσο σε συνολικό όσο και σε επίπεδο χώρας για να έχουμε σαφέστερη εικόνα των επιπτώσεων στην κατανάλωση, στις επενδύσεις, στην εξυπηρέτηση του χρέους από ευάλωτους δανειολήπτες, στις κεφαλαιακές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Related Articles