Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δήλωση Υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού, για την Πορεία της Κυπριακής Οικονομίας

Η οικονομία βρίσκεται σε μια πολύ καλή πορεία και παρακολουθούμε τις εξελίξεις καθημερινά για να διασφαλίσουμε ακριβώς αυτή την πορεία και στα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» η οποία επικαλούμενη έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου έκανε λόγο για κινδύνους για την οικονομία, αναφέροντας πως από τα πλεονάσματα μπορεί να πάμε στη λήψη μέτρων.

Ο κ. Κεραυνός υπογράμμισε πως «βασικός κανόνας του Υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θα διασφαλίσουν αυτή την πορεία για να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ στο τέλος του 2026».

«Δεν θα σχολιάσω το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αλλά θα αναφερθώ στις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Γενικά διαπιστώνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια καλή πορεία και υπό έλεγχο», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Περαιτέρω, παρέθεσε στοιχεία που αφορούν την κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2023, δηλαδή το πρώτο πεντάμηνο του έτους, το δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι 344 εκατομμύρια σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 που ήταν 140,8 εκατομμύρια.

Ανέφερε πως επίσης το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τον Ιανουάριο – Μάιο του 2022 ήταν 90% και σήμερα βρίσκεται στο 83,6%.

Εξάλλου, σημείωσε πως για την ίδια περίοδο ο ρυθμός αύξησης των εσόδων βρίσκεται στο 15% και ο ρυθμός αύξησης των δαπανών στο 9.7%.

«Νομίζω με αυτά τα στοιχεία είναι απόλυτα κατανοητό από όλους ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια πολύ καλή πορεία και παρακολουθούμε τις εξελίξεις καθημερινά για να διασφαλίσουμε ακριβώς αυτή την πορεία και στα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

«Βασικός κανόνας του Υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θα διασφαλίσουν αυτή την πορεία για να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ στο τέλος του 2026», κατέληξε.

Related Articles