Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Ομιλία Υπ. Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην εκδήλωση «Δημοσιογραφική Δεοντολογία στην εποχή του Διαδικτύου»

Αγαπητέ πρόεδρε της Ένωσης Συντακτών,

Αγαπητή πρόεδρε της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας,

Κύριοι καθηγητές και ακαδημαϊκοί,

Φίλες και φίλοι,

Αν η επικοινωνία είναι η βάση της ανθρώπινης ύπαρξης, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα έλεγα ότι αποτελούν τη βάση του σύγχρονου κόσμου. Από τον περασμένο αιώνα, διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, διαδίδοντας πλειάδα μηνυμάτων και πληροφοριών, που έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν απόψεις και συνειδήσεις, καλλιεργώντας αξίες και πεποιθήσεις.

Σ’ αυτό το νέο περιβάλλον, η δημοσιογραφία υφίσταται βαθιές αλλαγές. Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο για την ταχεία μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών. Ωστόσο, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και η 24ωρη φύση της δημοσιογραφίας στο διαδίκτυο συμβάλλουν πολλές φορές στη μη τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα και βιβλία γι’ αυτό που ονομάζουμε δημοσιογραφική δεοντολογία. Μόνο ο Γιώργος Παυλίδης, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να βρίσκομαι σήμερα εδώ, έχει γράψει 4, με το τελευταίο «Περί Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας» να έχει κυκλοφορήσει μόλις πρόσφατα. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο αγαπητέ Γιώργο.

Ομολογώ ότι δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να το διαβάσω, παραμόνο αποσπασματικά. Παρακολουθώντας όμως κανείς την πορεία του κ. Παυλίδη, που δεν είναι μόνο ένας μάχιμος δημοσιογράφος αλλά και ένας καταξιωμένος πανεπιστημιακός, ο οποίος έχει εντρυφήσει, όσο λίγοι στην Κύπρο, στην έννοια και τις αρχές της δημοσιογραφίας δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει πως το όνομα και η πορεία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την οποία διδάσκει εδώ και χρόνια σε δεκάδες νέους ανθρώπους που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό το λειτούργημα, μεταλαμπαδεύοντάς τους τις γνώσεις του.

Μιλώντας για «Δημοσιογραφική Δεοντολογία στην εποχή του Διαδικτύου» - δύο μεγάλα κεφάλαια τα οποία καλούνται να συνυπάρξουν σε, ομολογουμένως, δύσκολες εποχές – νομίζω πως όλοι κατανοούμε πως το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που λίγο-πολύ λειτουργούμε. Πέρα απ’ όλα τα αδιαμφησβήτητα θετικά που έχει επιφέρει στη ζωή μας, έχει διευκολύνει και πολλές ανήθικες πρακτικές.

Η έκρηξη της τεχνολογίας των πληροφοριών προσφέρει δυνατότητες που κάποτε έμοιαζαν αδιανόητες. Η ελεύθερη ροή εικόνων και λόγου σε παγκόσμια κλίμακα μεταμορφώνει ακόμη και την κατανόησή μας για τον κόσμο.

Η δύναμη του διαδικτύου είναι τεράστια. Μπορεί να εγείρει σωρεία ηθικών ερωτημάτων, από την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων, μέχρι τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και πνευματικής ιδιοκτησίας, την πορνογραφία, τους ιστότοπους μίσους, ή τη διάδοση φημών και δολοφονίας χαρακτήρων υπό το πρόσχημα ειδήσεων.

Να πάρουμε ένα γνωστό παράδειγμα. Τον Ντόναλντ Τράμπ. Δημιούργησε λογαριασμό στο twitter το 2009. Έκανε πέραν των 57,000 αναρτήσεων οι οποίες σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θεωρούνταν επίσημες αναρτήσεις. Αναρτήσεις που μεγάλο μέρος τους, κατά γενική ομολογία θεωρούνται ως λανθασμένες ή ψευδείς.

Σύμφωνα με μια μελέτη της New York Times, ο Τραμπ από τον λογαριασμό του αναδημοσίευε αναρτήσεις από τουλάχιστον 145 λογαριασμούς που προωθούσαν τη συνωμοσιολογία και την καλλιέργεια μίσους. Με την απαγόρευση στον Τραμπ να έχει πρόσβαση στις κοινωνικές πλατφόρμες τον Ιανουάριο του 2021, μέσω μιας μορφής «αυτορύθμισης» της ίδιας της κοινωνικής πλατφόρμας, είχε ήδη 90 εκατομμύρια οπαδούς (followers) και η κάθε του ανάρτηση αναμεταδιδόταν και επηρέαζε καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους. Ανθρώπους που επηρεάστηκαν και τον ψήφισαν ως Πρόεδρο μιας χώρας όπως οι ΗΠΑ, με παράδοση στη Δημοκρατία και τεράστια επιρροή σε όλο τον πλανήτη. Ανθρώπους που επηρεάστηκαν και έφεραν αυτή τη χώρα στα πρόθυρα ενός πολιτικού πραξικοπήματος μέσω της εισβολής τους στον Λευκό Οίκο, λόγω της παρότρυνσης του Τράμπ.

Ήταν τότε που η «αυτορρύθμιση» της πλατφόρμας τελικά λειτούργησε, αλλά ήδη είχε γίνει μεγάλη ζημιά. Μέχρι τότε, παρά τις παραβιάσεις των κανόνων λειτουργίας των πλατφόρμων από τον Τραμπ, οι πλατφόρμες του επέτρεπαν να λειτουργεί στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος» αφού δεν θα μπορούσε να φιμωθεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Αμερικής.

Παλαιότερα ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι η πολιτική δύναμη που είχαν παλιά οι εκδότες, είχε μετατοπιστεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ότι οποιοσδήποτε μπορεί πλέον εύκολα να αντικαταστήσει και τον εκδότη και τον δημοσιογράφο.

Παρόμοια εκμυστήρευση, μου έκανε πριν κάποια χρόνια κάποιος, ακραίος κατ’ εμένα, μη Κύπριος πολιτικός. Ότι εξελέγη και απέκτησε δύναμη αποκλειστικά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που έχει πρόσφατα εισαχθεί στη ζωή μας η έννοια του «influencer». Άτομα τα οποία έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς στα μέσα μαζικής δικτύωσης και τα οποία διαμορφώνουν πολλές φορές την κοινή γνώμη. Υπάρχουν και καλά και κακά παραδείγματα.

Η επιρροή και οι εντυπώσεις οι οποίες δημιουργούνται από το διαδίκτυο είναι διαφορετικών μορφών. Πριν από λίγο καιρό, έλαβα στο κινητό από ένα φίλο μια φωτογραφία, που ήταν στην ουσία ένα ρεπορτάζ γνωστής ειδησεογραφικής διαδικτυακής ιστοσελίδας, με τίτλο «Συνελήφθη Γυμνός- Τώρα Βρίσκεται στο Ψυχιατρείο». Το εν λόγω ρεπορτάζ είχε κοινοποιηθεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με μια άσχετη με το θέμα φωτογραφία που απεικόνιζε εμένα, να κάθομαι στο γραφείο μου -ντυμένος το διευκρινίζω.

Ένας νοήμων άνθρωπος, μπορεί να αντιληφθεί ότι επρόκειτο για κάτι αναληθές, ενδεχομένως ένα λάθος που προέκυψε από κεκτημένη ταχύτητα του δημοσιογράφου. Ωστόσο, οι διαστάσεις που μπορεί να προσλάβουν τέτοιου είδους λάθη είναι απρόβλεπτες.

 

Η ουσία είναι ότι η παραδοσιακή δημοσιογραφία, επηρεάζεται και πολλές φορές επισκιάζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers. Πολλές φορές μάλιστα, για να αναγκαστεί να επιβιώσει, ακολουθεί τον θόρυβο που διαμορφώνουν, κάποτε εις βάρος της ακρίβειας, του ισοζύγιου, της ορθολογικής ή σοβαρής ανάλυσης, αλλά πολλές φορές και της αλήθειας.

Όπως μεταλλάσσεται λοιπόν η τεχνολογία, η ροή πληροφόρησης μέσω διαδικτύου, τόσο μεταλλάσσεται και η δημοσιογραφία αλλά και η ανάγκη αναθεώρησης, εκσυγχρονισμού, και τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Οι παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, η εμφάνιση του διαδικτύου έφερε τη δημοσιογραφία αντιμέτωπη με νέα ηθικά ζητήματα, με τις εν λόγω παραβιάσεις να παρουσιάζουν αυξητική τάση, στο βωμό και των περιβόητων κλικς.

Πολλές φορές σερφάροντας στο διαδίκτυο διαβάζουμε ειδήσεις που στην πραγματικότητα δεν είναι καν ειδήσεις. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν πίσω από αυτές βρίσκεται όντως ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος. Είμαι βέβαιος πως σε όλους σ’ αυτή την αίθουσα έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ακράδαντα, ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

Η Κύπρος, διαθέτει αξιόλογους λειτουργούς των Μέσων Ενημέρωσης. Ωστόσο, οι γραμμές μεταξύ επαγγελματιών δημοσιογράφων και ερασιτεχνών έχω την αίσθηση πως έχουν θολώσει, με τη δομή των Μέσων Ενημέρωσης να έχει αλλάξει ουσιαστικά, επηρεάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του επαγγέλματος και την ηθική του. Η σωστή ενημέρωση του κοινού για το δημοσιογράφο δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν τεράστια εμβέλεια. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει στη δημιουργία περιεχομένου που όμως δεν είναι πάντα πραγματικό. Ο όγκος των πληροφοριών είναι υπερφορτωμένος, πολλές φορές δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τις αξιόπιστες από τις κατασκευασμένες ειδήσεις και αυτό είναι ίσως συνέπεια και της σύγκρουσης μεταξύ ταχύτητας και ακρίβειας.

Οι ηθικές προκλήσεις της δημοσιογραφίας, πόσω μάλλον σε δύσκολες εποχές, σαν αυτή που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες, είναι πολλές. Η ελεύθερη ροή πληροφοριών, που τροφοδοτείται από το διαδίκτυο, έχει οδηγήσει στην άνθιση της παραπληροφόρησης, της λογοκλοπής, της έλλειψης επαλήθευσης και σε άλλες ανήθικες δημοσιογραφικές πρακτικές οι οποίες έχουν αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό.

Η κρίση του Covid-19 θα έλεγα ότι επιδείνωσε αυτήν την τάση. Πόσες ψευδείς ειδήσεις έχουμε δει να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τα εμβόλια; Μέχρι θάνατο μικρού παιδιού διέδωσαν ψευδώς κάποιοι, το οποίο πολλοί αντέγραψαν και επικόλλησαν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς καμία επαλήθευση με αποτέλεσμα να γίνουν κοινωνοί της παραπληροφόρησης, προκαλώντας πανικό.

Η κρίση μας δίδαξε πολλά για τη δεοντολογία. Υπήρξαν πολλοί δημοσιογράφοι – στους οποίους εκ μέρους της πολιτείας οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ - οι οποίοι έδιναν και δίνουν καθημερινά τη μάχη της σωστής πληροφόρησης για την πανδημία και τα εμβόλια, την προβολή της ορθής επιστημονικής άποψης, τη μάχη του ορθολογισμού ενάντια στη συνωμοσιολογία, τη τσαρλατανοσύνη και τα fake news, τα οποία δυστυχώς επικράτησαν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, πολύ συχνά με τραγικά αποτελέσματα.

Είναι τραγικά οξύμωρο να επιχαίρουμε για τα υψηλά ποσοστά αποφοίτων ή «μορφωμένων» ανθρώπων και την ίδια στιγμή να βλέπουμε τόσους νέους να γίνονται θύματα της παραπληροφόρησης και της συνωμοσιολογίας. Παλιά ο κόσμος δεν ήταν τόσο μορφωμένος. Αλλά εμπιστευόταν την επιστήμη. Και αυτό δυστυχώς είναι αποτέλεσμα της αλλοίωσης της νοοτροπίας μας από την αχαλίνωτη τροπή της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου.

Αυτή η διαδικτυακή στάση «όλα επιτρέπονται» έρχεται σε αντίθεση με μία από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοσιογραφίας, αυτή της παροχής αξιόπιστων πληροφοριών. Αντικατοπτρίζει ένα βαθύτερο ζήτημα έλλειψης ατιμωρησίας και ρύθμισης των Μέσων Ενημέρωσης. Αν και υπάρχουν νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων πολλές φορές δεν εφαρμόζονται αποτρεπτικά. Μερικές φορές δεν είναι καν γνωστό σε ποιον ανήκει ένας ιστότοπος ειδήσεων ή ένας λογαριασμός κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Το διαδίκτυο είναι αυτή τη στιγμή το πιο ισχυρό μέσω ενημέρωσης. Διαθέτει μια σειρά από εντυπωσιακές δυνατότητες. Είναι άμεσο, παγκόσμιο, διαδραστικό, ευέλικτο. Προσφέρεται τόσο για ενεργή συμμετοχή όσο και για παθητική απορρόφηση σωρείας πληροφοριών.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης παγκύπριας αξιολογικής έρευνας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας και των λειτουργών της, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και παρουσιάστηκε προ 10 ημερών. Δεν μου έκανε εντύπωση που 1 στους 2 Κύπριους επιλέγει το διαδίκτυο για την ενημέρωσή του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν στον τομέα της ενημέρωσης στην Κύπρο, και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στο διαδίκτυο οι πολίτες εντοπίζουν τις περισσότερες ψευδείς ειδήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιμένει να στρέφεται στο διαδίκτυο για να ενημερωθεί, καθώς 73% προτιμάει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 48% τις διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης.

Φίλες και φίλοι,

Η τήρηση των υψηλότερων ηθικών προτύπων και ο επαγγελματισμός, είναι σίγουρα ο πιο βιώσιμος τρόπος για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν τα ΜΜΕ. Αλλά δύσκολα μπορούν να το κάνουν μόνα τους.

Η βιομηχανία των Μέσων Ενημέρωσης χρειάζεται υποστήριξη για την παραγωγή ποιοτικού και αξιόπιστου περιεχομένου, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μπορεί να έχουμε κατηγορηθεί, αλλά το σχέδιο στήριξης στον έντυπο Τύπο, είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιχορηγεί στην ουσία την πραγματική δημοσιογραφία και τους προσοντούχους λειτουργούς που την υπηρετούν.

Η επιθυμία του δημοσιογραφικού κόσμου για θεσμική κατοχύρωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι απόλυτα σεβαστή και κατανοητή. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς με στόχο την αναθεώρηση του περί Τύπου Νόμου. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη καθώς καταβάλλεται προσπάθεια για αναθεώρηση του συνόλου του νομικού πλαισίου, για να θεσπιστούν πρόνοιες, και να εξεταστούν ζητήματα δεοντολογίας αλλά και αυτορρύθμισης των δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει και σέβεται τις ανησυχίες σας για την ολοκλήρωση της εν λόγω νομοθεσίας. Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, πρέπει να διασφαλιστούν, όπως επίσης να επέλθει και η οριστική ρύθμιση του ζητήματος που αφορά την έκδοση δημοσιογραφικής ταυτότητας, που δεν πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα του κράτους αλλά της αυτορρύθμισης του επαγγέλματος.

Στη δημοσιογραφία οι κανόνες δεοντολογίας πηγάζουν από το ίδιο το οργανωμένο δημοσιογραφικό επάγγελμα, μέσω δηλαδή της αυτορρύθμισης. Η πρόταση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για αποτελεσματική αυτορρύθμιση, μελετάται και προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να δώσει τη λύση στη διαχείριση πολλών και σοβαρών δεοντολογικών προβλημάτων που τίθενται πολύ συχνά ενώπιον της δημοσιογραφικής οικογένειας.

Φίλες και Φίλοι,

Προ λίγων ημερών, η θαρραλέα μάχη δύο δημοσιογράφων, της Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες και του Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία υπέρ της διαφύλαξης της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία και τη διατήρηση της ειρήνης, αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021.

Σ’ ένα κόσμο που η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου πλήττονται, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, οι δύο νικητές, εκπροσωπώντας όλους τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται για αυτό το ιδεώδες, κέρδισαν ένα πολύ σημαντικό βραβείο που αναντίλεκτα υπογραμμίζει την τεράστια σημασία της προστασίας και υπεράσπισης αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος.

Έχουμε δει τις ηρωικές θα έλεγα προσπάθειες, αλλά και τις συνέπειες της προσπάθειας διαφύλαξης της ελευθερίας του λόγου, από τους Τούρκους δημοσιογράφους.

«H ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας», κι αυτό είναι κάτι που δεν θα κουραστούμε ποτέ να τονίζουμε.

Υποστηρίζουμε σθεναρά την ελευθερία της έκφρασης και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Η ελευθερία αναζήτησης και γνώσης της αλήθειας είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και η ελευθερία έκφρασης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας. Ο κάθε άνθρωπος, δικαιούται να αναζητά την αλήθεια, να εκφράζει και να γνωστοποιεί τις απόψεις του.

Ωστόσο, μια υγιής κοινωνία των πολιτών μπορεί να υπάρξει, μόνο εάν το ίδιο το κοινό είναι καλά ενημερωμένο με πραγματικές και ακριβείς πληροφορίες.

Η πληροφόρηση που λαμβάνουμε από τα ΜΜΕ, έχει μια συγκεκριμένη δύναμη, διαμορφώνει τη γνώμη μας. Οι άνθρωποι τείνουν να συμπεριλαμβάνουν ή να αποκλείουν από τις γνώσεις τους αυτό που περιλαμβάνουν ή αποκλείουν τα Μέσα Ενημέρωσης από το περιεχόμενό τους.

Συνεπώς, θα έλεγα ότι και εμείς ως κοινωνία, θα πρέπει να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας για κριτική σκέψη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε την ποιότητα των στοιχείων και την αξιοπιστία των πληροφοριών με τις οποίες κατακλυζόμαστε καθημερινά.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Κανάλι 6 που γιορτάζει φέτος τα 30 του χρόνια. Το παρθενικό ταξίδι του ραδιοσταθμού άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1991 όταν πρωτοβγήκε στον αέρα, με όραμα, μέσα από την ποιότητα και την προσφορά, να κερδίσει το κοινό συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Λεμεσού. Ένα στοίχημα που κατάφερε να κερδίσει.

Πρωτοπόρο σε θέματα τεχνολογίας, το Κανάλι 6 εγκαινίασε στις 25 Ιανουαρίου 1999 τη μετάδοση του προγράμματός του μέσω Διαδικτύου, με στόχο να το ακούν οι ξενιτεμένοι Λεμεσιανοί. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος ραδιοσταθμός της Λεμεσού που έθεσε σε λειτουργία το σύστημα ραδιοπληροφόρησης RDS, ένα ψηφιακό σύστημα με πληροφορίες που εκπέμπονται παράλληλα με το ραδιοφωνικό σήμα.

Τον Νοέμβριο του 2001, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης χορήγησε στο Κανάλι 6 τη μοναδική τότε ελεύθερη παγκύπρια άδεια μετάδοσης.

Μέσα από την ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία το Κανάλι 6 όλα αυτά τα χρόνια απέκτησε το δικό του πιστό ακροατήριο. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή την επιτυχία. Εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά, γεμάτα ποιοτική ενημέρωση. Τη χρειαζόμαστε!

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Related Articles