Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Ο Υπουργός Οικονομικών επέδωσε τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022 στην Πρόεδρο της Βουλής - Δηλώσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίος Πετρίδης επέδωσε σήμερα τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022 στην Πρόεδρο της Βουλής κα. Αννίτα Δημητρίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό προϋπολογισμό σε ότι αφορά τη φιλοσοφία, σε σχέση με τον προηγούμενο καθώς δεν έχει τόσες πολλές πρόνοιες που να αφορούν τη στήριξη για σκοπούς πανδημίας.

«Έχουμε περάσει στην τρίτη φάση, από τη στήριξη της οικονομίας στην ανάκαμψη και τώρα στην ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός του 2022 χαρακτηρίζεται από τη φιλοσοφία της ανάπτυξης, με αυξημένες τις αναπτυξιακές δαπάνες κατά 10%. Προνοεί και συμπεριλαμβάνει πολλά μεγάλα έργα τα οποία έχουν ωριμάσει όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, υδρευτικά έργα τα οποία χρειάζεται η χώρα, έργα τα οποία αφορούν το κυκλοφοριακό. Χαρακτηρίζεται επίσης από την πράσινη ανάπτυξη, τη ψηφιοποίηση και περιλαμβάνει όλες τις πρόνοιες, έργα και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ανέφερε επίσης ότι «αυτός ο προϋπολογισμός δεν αφορά μόνο το 2022 καθώς θέτει τις βάσεις της πιο μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπτυξης στην οποία βασίζεται το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του κράτους. Είμαι σίγουρος ότι μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όλοι μαζί θα ενώσουμε τις δυνάμεις εκείνες που θα πάνε τη χώρα στη νέα εποχή, όχι λαβωμένη από την Covid 19 αλλά ακόμα πιο δυνατή, για μια πιο ευημερούσα κοινωνία. Είναι κάτι που βλέπουμε και στους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021 αλλά και στις προοπτικές που οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης δίνουν στην Κυπριακή Οικονομία», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Βουλής ότι Εκτελεστική Εξουσία, Κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκονται πάντα σε πνεύμα συνεργασίας με τη Βουλή και όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις θα υπερβεί το 5,5%, που αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχουμε υπερκαλύψει το ποσοστό ύφεσης του 2020 που ήταν 5,1%. Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 4%. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί και από την ευχέρειά μας να υλοποιήσουμε το Σχέδιο Ανάκαμψης και να απορροφήσουμε όσους περισσότερους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα σιγά σιγά θα πρέπει να μπούμε σε μια τροχιά δημοσιονομικής ευθύνης και ισορροπίας.

Για το 2022 σίγουρα γίνεται μια σοβαρή δημοσιονομική διόρθωση για μείωση του ελλείματος κοντά στο 1,5%. Σε λίγους μήνες θα αρχίσει να συζητείται η άρση αυτής της χαλάρωσης όσον αφορά τα δημοσιονομικά αλλά εμείς το βλέπουμε και ως θέμα πολιτικής ευθύνης στη διαχείριση της οικονομίας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δημόσια οικονομικά. Ναι, είναι επεκτατικός ο προϋπολογισμός του 2022 αλλά χρειάζεται αυτή η δημοσιονομική διόρθωση ούτως ώστε να προστατεύσουμε τα δημόσια οικονομικά που είναι αυτά τα οποία μας έδωσαν την ώρα της μεγάλης κρίσης την ευκαιρία και την ευχέρεια να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, για να μην επέλθει η κατάρρευση της ώρα της πανδημίας. Νομίζω ότι πρέπει να αντλήσουμε ένα δίδαγμα από αυτή την πανδημία για το πόσο σημαντικό είναι να έχεις καλές αξιολογήσεις από τους Οίκους αξιολόγησης, να έχεις καλά δημόσια οικονομικά, ισορροπημένα την ώρα της ανάπτυξης ούτως ώστε όταν έρθει η «βροχερή» μέρα να μπορέσεις να κρατήσεις μια ασπίδα προστασίας».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι κατά τη συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού δεν θα υπάρξουν τα ίδια προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την καταψήφιση του περσινού προϋπολογισμού πέρσι, ο κ. Πετρίδης είπε πως «το περσινό φαινόμενο είναι κάτι που κανένας μας δεν θέλει να επαναληφθεί ούτε η κυβέρνηση ούτε νομίζω τα πολιτικά κόμματα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιστρέψουμε σε μια πιο κανονική συνεννόηση όπως γινόταν τόσα χρόνια από το 1960 και αυτό είναι και το πνεύμα το οποίο διαβλέπω με βάση την στάση των κομμάτων τώρα», κατέληξε.

 

Related Articles