Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Ομιλία Υπ. Οικονομικών στην τελετή απονομής βραβείων πρωτευσάντων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πανεπιστημίου Κύπρου

Έντιμε κύριε Πρύτανη,

Έντιμε κ. Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου,

Αγαπητοί απόφοιτοι και αριστεύσαντες,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι η 2η φορά μέσα στη βδομάδα που από αυτό το βήμα, απευθύνομαι σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παραμένει όμως ιδιαίτερη η χαρά μου, που και απόψε έχω ενώπιον μου ένα εκλεκτό ακροατήριο με το οποίο μάλιστα έχουμε και ένα σημαντικό κοινό. Είμαστε απόφοιτοι από σχολές Οικονομικών.

Φίλες και φίλοι,

Έχετε αποφοιτήσει από ένα ίδρυμα που υπήρξε το δεύτερο σπίτι σας. Ένα πανεπιστήμιο που σας έδωσε όλα τα εφόδια για να ανοίξετε τα φτερά σας αύριο αναζητώντας την επαγγελματική σας ταυτότητα.

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης από την οποία αποφοιτάτε, μέσα από προγράμματα που καθορίζουν υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης σας έδωσε τα κατάλληλα ακαδημαϊκά προσόντα έτσι ώστε να ακολουθήσετε μια επιτυχημένη καριέρα, όπου εσείς επιλέξετε, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Εξ όσων γνωρίζω, ήδη ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων αυτής της Σχολής εργοδοτείται, σε ακαδημαϊκές θέσεις κορυφαίων πανεπιστημίων, κάνοντας περήφανο τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και την ίδια την Κύπρο.

Το πτυχίο σας, μπορεί να σας οδηγήσει σε επιλογές καριέρας που ίσως να μην έχετε καν σκεφτεί.

 

Συνήθως, έχουμε την τάση να συνδέουμε ένα κλάδο σπουδών με κάποια συγκεκριμένα επαγγέλματα, ενώ στην πραγματικότητα οι δυνατότητες που διανοίγονται είναι πολύ περισσότερες. Αυτό ισχύει ενδεχομένως περισσότερο στην περίπτωση των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.

Πριν από μερικές μέρες έτυχε να παρακολουθήσω στο διαδίκτυο ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον βίντεο του American Economic Association με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους οι οποίοι εξηγούσαν πώς το πτυχίο τους στα οικονομικά αποτέλεσε το εργαλείο για την επίλυση καθαρά ανθρώπινων προβλημάτων.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια γιατρό, με ειδικότητα στις μολυσματικές ασθένειες που εξηγούσε γιατί έπρεπε να αποκτήσει πτυχίο στα οικονομικά με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ασθενών της.

(«A career in Economics… it’s much more than you think» είναι ο τίτλος, για όποιον επιθυμεί να το αναζητήσει.)

Τα οικονομικά, εν πολλοίς είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Δεν είναι μαθηματικά και φόρμουλες όπως νομίζουν κάποιοι. Κατ’ εμένα είναι μια κοινωνική επιστήμη η οποία χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους για να εξηγήσει συμπεριφορές, λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα των πόρων, προς όφελος της κοινωνίας.

Ανέκαθεν πίστευα ότι είναι μια επιστήμη που εξορθολογίζει τον τρόπο σκέψης. Μια επιστήμη που με έμαθε πιστεύω να έχω κριτική σκέψη, κάτι που με βοήθησε ιδιαίτερα στο να καλλιεργήσω την πολιτική μου σκέψη και να επεξεργάζομαι πολλές άλλες πολιτικές στη μέχρι σήμερα σταδιοδρομία μου.

Τα οικονομικά και η διοίκηση δεν ισούνται με τον κλάδο των τραπεζών, των επιχειρήσεων ή το δημόσιο.   Είναι επιστήμες που συνδυάζουν πολλές επιλογές και προοπτικές, έχοντας μια φιλοσοφία. Ότι στη ζωή πρέπει να είσαι ορθολογιστής, και να πιστεύεις στην επιστήμη. Ότι η ζωή είναι ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται με βάση τις συμπεριφορές της ανθρώπινης φύσης.

 

Εκ πείρας λοιπόν μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι κλάδοι οι οποίοι ακολουθείτε όχι μόνο θα σας προσφέρουν πληθώρα επιλογών και πολύ ενδιαφέρουσες επαγγελματικές ευκαιρίες που καλύπτουν πολυάριθμους τομείς, αλλά καλλιεργούν και πολλές δεξιότητες. Βοηθούν στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, στην επίλυση προβλημάτων πάσης φύσεως είτε στις επιχειρήσεις, είτε στον δημόσιο τομέα, τα λογιστικά, την ανάλυση δεδομένων, το τραπεζικό σύστημα, σε επαγγέλματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, πληροφορικής, δημοσιογραφίας, διοίκησης, έρευνας αγοράς, πολιτικής, δημοσίων σχέσεων, κοινωνικής έρευνας και ούτω καθεξής.

Να είστε λοιπόν αισιόδοξοι και ανοικτοί σε νέες προκλήσεις. Πεδίον δόξης λαμπρόν για όλους σας. Aρκεί να θυμάστε πως «δεν είναι οι θέσεις που αναδεικνύουν τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι που αναδεικνύουν τις θέσεις».

Ως κυβέρνηση, αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως η στήριξή μας προς εσάς, τη νέα γενιά, είναι περισσότερο από δεδομένη.

Το «Next Generation EU» αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης που έχει ως βασικό στόχο να καταστεί η χώρα μας ένα διεθνές πρότυπο στη βάση μιας ακμάζουσας και ανθεκτικής οικονομίας.

Ενδεικτική είναι η μελέτη οικονομικού αντικτύπου που διενεργήθηκε από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου σας, η οποία εκτιμά ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, προσθέτοντας 3% στο ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, 7% στα επόμενα 5 χρόνια, και 16.5% τα επόμενα 20 χρόνια, συμβάλλοντας σε αντίστοιχη αύξηση των μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Βλέπω απόψε δεκάδες ζευγάρια μάτια που λάμπουν από χαρά γι' αυτό το γεμάτο κόπους και θυσίες ταξίδι που ολοκληρώνεται με επιτυχία. Θα ήθελα να μπορούσα να δω τη χαρά ζωγραφισμένη σ΄ ολόκληρο το πρόσωπό σας και όχι πίσω από τις μάσκες, που παραμένουν δυστυχώς στη ζωή μας, απαραίτητες για την προστασία μας.

Εδώ και μήνες η πατρίδα μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη.

Πέραν της απώλειας χιλιάδων ανθρώπων ανά την υφήλιο, η διεθνής οικονομία μαστίζεται από τη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929.

Ως Κύπρος, ως κοινωνία και ως πολιτεία καταφέραμε μέχρι σήμερα, να διαχειριστούμε με επιτυχία τόσο την υγειονομική πτυχή της πανδημίας όσο και την οικονομική.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη καμπή. Δε θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας την ανησυχία μου για ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα καθώς τίποτα δεν έχει τελειώσει, τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε για την υγεία μας, ούτε για την οικονομία ή την αναπτυξιακή πολιτική ή άλλες πολιτικές του κράτους.

Τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να αυξάνονται, καθιστώντας την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου πολύ ανησυχητική. Θεωρώ πως είναι θέμα ατομικής ευθύνης να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, μέσω των εμβολιασμών.

Είστε επιστήμονες. Είστε νέοι. Είστε ορθολογιστές. Δεν μπορεί να αμφισβητούνται αιώνες επιστημονικής έρευνας και δεδομένων από θεωρίες συνομωσίας. Ενδυναμωμένες από την έλλειψη αντίληψης και ικανότητας να κρίνεις τί είναι όντως ορθό σε μια εποχή που κυριαρχείται από την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και για αυτό το λόγο να θρηνούμε ζωές, να κινδυνεύουμε να δούμε να χάνονται θέσεις εργασίας, ή να μεταφέρουμε το οικονομικό κόστος σε εσάς την νέα γενιά.

Γι’ αυτό, και ως φοιτητές ενός διεθνούς εμβέλειας πανεπιστημίου και πνευματικού ιδρύματος και σας καλώ να είστε πρωτοπόροι στην προάσπιση του ορθολογισμού και της επιστήμης. Εμβολιαστείτε και απαντήστε με επιχειρήματα στις μυθοπλασίες και τις θεωρίες συνομωσίας που μπορούν να πάρουν πίσω την κοινωνία. Τα εμβόλια αποτελούν ένα σπουδαίο δώρο της επιστημονικής κοινότητας και είναι το μόνο μας όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας. Μη μείνετε αμέτοχοι, πολεμήσετε. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας.

Αγαπητοί αριστεύσαντες και αριστεύσασες,

Παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής σας, τη βράβευση και αποφοίτησή σας, η ουσία δεν αλλάζει. Απόψε έχετε την τιμητική σας.

Η ακαδημαϊκή σας επιτυχία αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα. Η αριστεία είναι τιμή. Η λέξη άριστος συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες ελληνικές λέξεις.

Από την εποχή του Ομήρου, η αριστεία πρόσφερε την μεγαλύτερη ικανοποίηση εξού και η προτροπή προς τους νέους: «Πάντα να αριστεύεις για να γίνεσαι καλύτερος απ’ όλους!»

Προσωπικά πιστεύω πως η αριστεία αποτελεί στάση ζωής. Είναι η προσπάθεια που καταβάλλεις για να υπερβείς εαυτόν και να γίνεις ακόμα καλύτερος. Η αριστεία είναι το αντίθετο της ισοπέδωσης και του μηδενισμού που επικρατεί σε πολλές πτυχές της πολιτικής και ευρύτερα της κοινωνίας τη σημερινή εποχή.

Η αριστεία πρέπει πάντα να επιβραβεύεται και όχι να δαιμονοποιείται. Εξάλλου, πρεσβεύω και εγώ την άποψη πως «οι πιο σπουδαίοι άνθρωποι που συναντάμε καθημερινά, μπορεί να μην ήταν ποτέ άξιοι της επιβράβευσης που συνηθίζουμε να επιφυλάσσουμε στους συμβατικούς μας άριστους».

Να θυμάστε πως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο επίτευγμα είναι να παραμείνετε άνθρωποι με παιδεία ήθος και αξιοπρέπεια στο πανεπιστήμιο της ζωής. Εκεί όπου αύριο θα συναντήσετε και πολλούς άριστους στην τοξικότητα, την ανηθικότητα, τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Μη σαν μπερδεύουν τα κοστούμια. Τέτοιους ανθρώπους μπορεί να συναντήσει κανείς οπουδήποτε. Μην αφεθείτε να διαβρωθείτε. Παραμείνετε πιστοί στις αρχές, τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας και η επιτυχία σας είναι δεδομένη.

Έχετε όλα τα εφόδια και όλη τη ζωή μπροστά σας για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο, τη ζωή σας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική και όλους εμάς, που απόψε σας καμαρώνουμε, ακόμα πιο υπερήφανους.

Καλή επιτυχία σε όλους!

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Related Articles