Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Υπ. Οικονομικών: Καλύτερη μορφή μάρκετινγκ για την τουριστική βιομηχανία ο εμβολιασμός του 100% των εργαζομένων

Τεράστιο ατού για την τουριστική βιομηχανία και η καλύτερη μορφή μάρκετινγκ ή μπράντι, λόγω της πανδημίας θα ήταν το 100% των εργαζομένων να είναι εμβολιασμένοι, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, σε χαιρετισμό του από το βήμα του 43ου Ξενοδοχειακού συνεδρίου και Έκθεσης του ΠΑΣΥΞΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «πέραν του εμβολιασμού του τουριστικού προϊόντος, πρέπει να εμβολιάσουμε και τον πληθυσμό και τους εργαζόμενους».

«Αυτό θα είναι ένα τεράστιο ατού για την τουριστική βιομηχανία στην προσπάθεια μας για να δείξουμε ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο μια φιλόξενη χώρα επειδή προσφέρει ωραία γαστρονομία ή ωραίο ήλιο ή ωραία αξιοθέατα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταδειχτεί ότι «η Κύπρος είναι μια φιλόξενη χώρα γιατί προσφέρει και ασφάλεια εν καιρό πανδημίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό στη νέα εποχή που ζούμε».  

Ο κ. Πετρίδης τόνισε την ανάγκη «να επενδύσουμε και σε άλλες μορφές τουρισμού», όπως είναι ο μεμονωμένος τουρισμός, οι προσωπικές κρατήσεις αλλά και οι άλλες αγορές, πέραν των υφιστάμενων, προσθέτοντας ότι «για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη στην οικονομία πρέπει να υπάρξει και ισόρροπη ανάπτυξη στον τουρισμό».

Αναφέροντας ότι το τουριστικό προϊόν της Κύπρου δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα που ήταν παλιά, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αυτό παρέχει την ευχέρεια να διαφοροποιήσουμε και την κράμα από τις χώρες τις οποίες λαμβάνουμε τουρίστες και την κατά κεφαλή αύξηση του τουριστικού προϊόντος».

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Είναι ένας συνδυασμός κυβερνητικών πολιτικών αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών», σημείωσε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη ότι παρά την δημοσιονομική στενότητα στην οποία αναμφίβολα κάποιο κράτος θα περιέλθει λόγω της κρίσης της πανδημίας και των έκτακτων δαπανών που έχουν γίνει και οι οποίες ξεπερνούν μέχρι σήμερα πέραν των €2 με €2,5 δισεκατομμυρίων για στήριξη της οικονομίας, φροντίσαμε όχι μόνο να μην αποκόψουμε αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς αλλά και να τους ενισχύσουμε.

«Αναπτυξιακοί προϋπολογισμοί που είναι απόλυτα συνυφασμένοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους με την αναβάθμιση του τουριστικού τομέα, είπε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «όσοι ταξιδεύουμε στα χωριά της υπαίθρου ή της ορεινής Πάφου και Λεμεσού θα δούμε ότι η Κύπρος του 2020 και 2021 δεν είναι η ίδια με την Κύπρο του 1990 όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, τις υποδομές, την γραφικότητα».

Αυτά όλα είναι λόγω συγκεκριμένης εργασίας που γίνεται τα τελευταία χρόνια την οποία όχι μόνο συνεχίζουμε αλλά δίνουμε και περισσότερη έμφαση, σημείωσε.  

Αναφέρθηκε επίσης στον πολύ προσεκτικό τρόπου που σχεδιάστηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πολλές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και «είναι ένα στοίχημα που από κοινού οφείλουμε να πετύχουμε».

«Να πιάσουμε τους στόχους μας που αφορούν την απορρόφηση κονδυλίων και από το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στα σχέδια στήριξης των εργαζομένων, την επιχειρήσεων και των ανέργων για την περίοδο 2020-2021 έχουν χορηγηθεί ήδη περίπου 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων τα μέτρα αυτά, όσον αφορά τον τουριστικό τομέα αφορούσαν ειδικά σχέδια στήριξης για κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες και Τουριστικά καταλύματα καθώς και σε επιχειρήσεις συνδεόμενες με τον τουρισμό, την καταβολή ποσού ύψους περίπου 39 εκ. ευρώ ως εφάπαξ χορηγία για κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων των Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών καταλυμάτων και αύξηση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού ύψους €7.6 εκ για το 2020 και €3.7 εκ. για το πρώτο εξάμηνο το 2021.

Αναφέρθηκε επίσης στην ψήφιση του ‘περί της Λήψης Εκτάκτων Μέτρων στον Τομέα του Τουρισμού Νόμου του 2020’ που περιλαμβάνει διατάξεις για έκδοση πιστωτικών σημειώσεων (κουπονιών) από διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και άλλες, αλλά και άλλα μέτρα στήριξης του τομέα για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που περιλαμβάνουν το σχέδιο κινήτρων για αεροπορικές εταιρείες με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου και στήριξη του τουριστικού τομέα, ύψους €6,3εκ. για το έτος 2020 και €8.8 εκ για το έτος 2020.  

Related Articles