Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης, κ. Θεοδόση Α. Τσιόλα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ

Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, κ. Θεοδόσης Α. Τσιόλας, εκπροσώπησε τον Υπουργό Οικονομικών στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι Υπουργοί, αρμόδιοι για τα θέματα Πολιτικής Συνοχής, αντάλλαξαν απόψεις στη βάση των αποτελεσμάτων της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των σχετικών Συμπερασμάτων Συμβουλίου. Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των αναπτυξιακών επενδύσεων της ΕΕ, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι αποφάσεις και ο σχεδιασμός μπορεί να βελτιωθεί. Οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης, απόψεις αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ειδικά σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται στην υλοποίηση των αναπτυξιακών επενδύσεων μέσω των Ευρωπαϊκών Ταμείων Πολιτικής Συνοχής.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Τσιόλας επεσήμανε την ανάδειξη, μέσα από την Έκθεση, των διαφορετικών σημείων εκκίνησης, δυνατοτήτων και αναγκών των Κρατών Μελών, καθώς και την ανάγκη προσανατολισμού της Πολιτικής Συνοχής στις πραγματικές ανάγκες των περιφερειών και των Κρατών Μελών, παροχής ευελιξίας στον σχεδιασμό και υλοποίησης των προγραμμάτων και μείωσης του διοικητικού άχθους.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόλας υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμογής του νομοθετικού πλαισίου των Ευρωπαϊκών Ταμείων Πολιτικής Συνοχής στις τρέχουσες προκλήσεις και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως επισπεύσει την εξέταση και έγκριση των Προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού αναπτυξιακού Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», ύψους €1.8δις. Με την έγκαιρη έγκριση των Προγραμμάτων θα καταστεί δυνατή η άμεση ανταπόκριση των Κρατών Μελών στις τρέχουσες προκλήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα, τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς και τις αυξημένες μεταναστατευτικές ροές, τα οποία δημιουργούν επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης και έγκαιρης υλοποίησης στοχευμένων αναπτυξιακών έργων, τόνισε ο κ. Τσιόλας.

Στο πλαίσιο άτυπου γεύματος εργασίας, αντικείμενο του οποίου ήταν η προώθηση συγκεκριμένων τεχνικών προτάσεων για συμβολή των Ευρωπαϊκών Ταμείων Πολιτικής Συνοχής στην αντιμετώπιση των νέων κοινωνικοοικονομικών πραγματικοτήτων, ο κ. Τσιόλας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον Ουκρανικό λαό και τη στήριξη των εισηγήσεων για παροχή περαιτέρω ευελιξίας στην υλοποίηση της Πολιτικής Συνοχής.

Related Articles