Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Δηλώσεις Υπ. Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, μετά τη συνάντηση με τον Επικεφαλής του ESM κ. Klaus Regling

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Klaus Regling.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Πετρίδης ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Klaus Regling, Επικεφαλής του ESM για την επίσκεψή του στην Κύπρο. Όπως πάντα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.

Είναι καθοριστικής σημασίας η συμβολή των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις του μέλλοντος αλλά και τις προκλήσεις της πανδημίας. Σ’αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσα τον κ. Regling ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της γρήγορης έγκρισης από τη Βουλή και της νέας συνθήκης για τον ESM. Επικροτούμε τον νέο ρόλο τον οποίο αποκτά στην Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ούτως ώστε να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά.

Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν την Κύπρο. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι προβλέψεις όσον αφορά την ανάπτυξη ξεπερνούν τις προσδοκίες μας ενώ βλέπουμε και την ανεργία να μειώνεται.

Εξαιρετικής σημασίας αποτελεί επίσης το γεγονός ότι επικροτείται το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου ως ένα από τα καλύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαβεβαίωσα ότι θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε και αυτή τη στιγμή η στοχοπροσήλωση μας αφορά την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, το οποίο θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα, στην επόμενη γενιά, σε μια πιο πράσινη και πιο ανθεκτική οικονομία. Ένα σχέδιο το οποίο συνοδεύεται και από μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα προσπαθήσουμε να περάσουμε σε συνεννόηση με τη Βουλή.

Θέλω ξανά να ευχαριστήσω τον κ. Regling για την παρουσία του στην Κύπρο. Έχουμε και στο εξωτερικό συχνές επαφές και τον θεωρώ ως ένα φίλο της Κύπρου», κατέληξε ο Υπουργός.

Στις δικές του δηλώσεις, ο επικεφαλής του ΕSΜ ανέδειξε ως «το επόμενο μεγάλο θέμα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ την υλοποίηση του Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τα κράτη – μέλη που θα οδηγήσουν στην άντληση συνολικής χρηματοδότησης ύψους €750 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (NextGenerationEU).
 
«Η Κύπρος έχει καταθέσει ένα καλό σχέδιο και μπορεί να αντλήσει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων από το πακέτο NextGenerationEU ύψους €1,2 δισ. και πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για την προώθηση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διαφοροποίηση της κυπριακής οικονομίας και επίσης στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό στον οποίο προσβλέπει η Κύπρος και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
 
«Συνεπώς είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον γιατί αν όλα τα κράτη μέλη επιτύχουν στην υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, μετασχηματίζοντας την οικονομία θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις και τότε η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε ένα μονοπάτι υψηλότερης ανάπτυξης», είπε.
 
Αναφέρθηκε επίσης και στην αναμενόμενη επικύρωση της συνθήκης του ESM από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, η οποία θα δώσει στον Μηχανισμό διευρυμένους όρους εντολής όπως τον ρόλο του χρηματοδοτικού βραχίονα (backstop) του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και διευρυμένο ρόλο παρακολούθησης των οικονομιών των κρατών – μελών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Τέλος ερωτηθείς για την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε συνάρτηση με τις αυξημένες ανάγκες για την πράσινη μετάβαση, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως το θέμα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου απασχολεί το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο καθώς απαιτεί συναίνεση. Σημείωσε ωστόσο ότι αν και οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ λειτούργησαν αρκετά καλά, εντούτοις οι οικονομικές περιστάσεις έχουν αλλάξει και το Σύμφωνο χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Τονίζοντας ότι βασικός στόχος του Συμφώνου είναι η βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία θα επιτευχθεί χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τον γενικότερο στόχο της βιωσιμότητας του χρέους».

«Δεν θα είναι εύκολο αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εργαστούμε σε αυτό», κατέληξε.

Related Articles