Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Minister's Press Releases

Press Office

Minister's Press Releases

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin) και στη Σύνοδο του Eurogroup, Βρυξέλλες 13 - 14 Μαΐου 2024

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin). Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός. 

Πρώτο θέμα του Συμβουλίου υπήρξε η υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, στην παρουσία μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας κ. Serhiy Marchenko. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας ευχαρίστησε θερμά τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών για τη συνεχή στήριξη, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μείζονος σημασίας στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και στην μελλοντική ανάκαμψη. 

Οι Υπουργοί κατέληξαν, επίσης, σε συμφωνία γενικής προσέγγισης επί της φορολογικής πρότασης FASTER, που προβλέπει αποδοτικότερες και πιο ασφαλείς διαδικασίες παρακράτησης φόρου στην ΕΕ για τους επενδυτές, τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές και τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών. Στόχος είναι η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και η στήριξη των διασυνοριακών επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Περαιτέρω, οι Υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν τα αναθεωρημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ υιοθέτησαν και συμπεράσματα σε σχέση με τις δημοσιονομικές συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. 

Ο κ. Κεραυνός, χθες, συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) παρουσίασε τις οικονομικές εξελίξεις στη βάση των εαρινών προβλέψεων που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο 15 Μαΐου. 

Σύμφωνα με την ΕΕ, επαναβεβαιώνεται ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2024, με τον πληθωρισμό να μειώνεται για να επιστρέψει στον στόχο του 2%, το 2025. Υπογραμμίστηκε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι στη βάση των γεωπολιτικών εξελίξεων παραμένουν. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, επίσης, σε διευρυμένη σύνθεση -με τη συμμετοχή δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών και των 27 κρατών μελών- συνέχισαν τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα για εμβάθυνση της ‘Ενωσης Κεφαλαιαγορών, ανταλλάσσοντας απόψεις επί των εθνικών μέτρων που υλοποιούνται και υιοθέτησαν οδικό χάρτη συζητήσεων, για το επόμενο διάστημα, στη βάση της εντολής των ηγετών για εντατικοποίηση των εργασιών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κεραυνός επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για επιτάχυνση των εργασιών εμβάθυνσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών στην ΕΕ. Επισήμανε, περαιτέρω, πως η Κύπρος συνεχίζει να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη μας ανταγωνιστικής κεφαλαιαγοράς που να διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανθεκτικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την υποστήριξη για προώθηση των στοχευμένων μέτρων, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί με τη Δήλωση του Eurogroup τον Μάρτιο του 2024, κατόπιν σχετικής ανάλυσης αντικτύπου από την ΕΕ, περιλαμβανομένου του θέματος της ολοκλήρωσης της εποπτείας των κεφαλαιαγορών εντός της ΕΕ. 

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με το πρόγραμμα περαιτέρω εργασιών και συζητήσεων του Eurogroup στη βάση σχετικής πρότασης από τον Πρόεδρο του Eurogroup. Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε, επίσης, επιγραμματικά στις εθνικές πρωτοβουλίες που εφαρμόζει η Κύπρος για προώθηση της εμβάθυνσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, με έμφαση στην υλοποίηση της εθνικής Στρατηγικής για βελτίωση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Τέλος, ανταλλάγησαν απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους οι επενδύσεις σε έρευνα, καινοτομία και ανθρώπινο κεφάλαιο μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ.

Related Articles