Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Επικαιροποιημένος Κατάλογος Κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς για το φορολογικό έτος 2022 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας δημοσίευσε στις 27 Δεκεμβρίου, 2023 τον επικαιροποιημένο κατάλογο Κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Στον υπό αναφορά κατάλογο περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, με άλλες 41 δικαιοδοσίες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνεται στον υπό αναφορά κατάλογο από τις 7 Μαρτίου, 2014 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμπερίληψης της, δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου 6(β) του Άρθρου 65 του Νόμου 4172/2013 της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον υπό αναφορά Νόμο, στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα Κράτη που ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου, είναι ίσος ή μικρότερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, σύμφωνα με την Ελληνική φορολογική νομοθεσία. Ως εκ τούτου καθότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Κύπρο (12.5%) είναι μικρότερος από το 60% του αντίστοιχου εταιρικού συντελεστή των Ελληνικών Αρχών (22%), η Κύπρος περιλαμβάνεται από το 2014 στον υπό αναφορά κατάλογο.

Σημειώνεται ότι, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία στον Ελληνικό κατάλογο περιλαμβάνονται και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και Βουλγαρία, παρόλο που κανένα από τα υπό αναφορά Κράτη δεν περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο μη- συνεργάσιμων δικαιοδοσιών αφού τα κριτήρια συμπερίληψής, δεν βασίζονται στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή αλλά σε κριτήρια που αφορούν τη φορολογική διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δίκαιη φορολόγηση.

Καταληκτικά σημειώνεται ότι η συμπερίληψη της Κύπρου δεν επηρεάζει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο Κρατών, ούτε και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των Κυπριακών και Ελληνικών εταιρειών.

 

 

Related Articles