Loading...
 
Home  |  Press Office  |  Announcements

Press Office

Announcements

Έγκριση του Σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης από το Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρία ενέκρινε το  Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης στην τελική του μορφή μετά και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6/7/2023. 

Με το Σχέδιο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια κατοικία ως ενοικιαστές, και ταυτόχρονα να απαλλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο. Το κράτος θα καλύπτει πλήρως το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων. Οι τωρινοί ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας, ή συγγενείς τους πρώτου βαθμού, θα μπορούν να επαναγοράσουν την κατοικία μετά την πάροδο 5 ετών σε ευνοϊκή τιμή, κάτω του επιπέδου των τιμών αγοράς. 

Δικαιούχοι για ένταξη στο Σχέδιο είναι:

(α) λήπτες κοινωνικών παροχών  οι οποίοι είχαν μη  εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021, και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €250.000, 

(β) όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αξία κύριας κατοικίας μέχρι €350.000, καθώς και  

(γ) όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι εγκρίθηκαν για ένταξη στα Σχέδια αυτά και στη συνέχεια η ένταξή τους τερματίστηκε. 

Το Σχέδιο συνάδει τόσο με την πολιτική της κυβέρνησης για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και με την πολιτική ενίσχυσης της προσιτής κατοικίας. 

Με το καινοτόμο αυτό Σχέδιο για τα κυπριακά δεδομένα, προσφέρεται μία οριστική και δίκαιη λύση για εξόφληση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. 

Related Articles